Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 12. 2009,
16.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 1. 12. 2009, 16.50

8 let

Zalar: Velik dan za varstvo človekovih pravic v Evropi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Danes je res velik dan za varstvo človekovih pravic v Evropi," je v Bruslju poudaril pravosodni minister Aleš Zalar.

Za to sta dva pomembna razloga: prvi je, da z Lizbonsko pogodbo začne veljati Listina o temeljnih pravicah, drugi pa, da so z novo pogodbo izpolnjeni skoraj vsi pogoji za pristop EU k Evropski konvenciji o varstvu človekovih pravic.

Z uveljavitvijo Listine o temeljnih pravicah kot sestavnega dela Lizbonske pogodbe je EU tudi v formalnem smislu dobila katalog temeljnih pravic, ki jih morajo spoštovati vse institucije EU, zlasti Sodišče EU v Luksemburgu, je pojasnil minister Zalar.

Rusija mora ratificirati 14. protokol h konvenciji Poleg tega so z Lizbonsko pogodbo izpolnjeni skoraj vsi pogoji za pristop EU k Evropski konvenciji o varstvu človekovih pravic, ki jih po ministrovih besedah na vrhu varuje Evropsko sodišče za človekove pravice v okviru Sveta Evrope v Strasbourgu.

Vsi pogoji še niso izpolnjeni, ker mora najprej Rusija ratificirati 14. protokol h konvenciji. Minister meni, da so velike možnosti, da se bo to zgodilo še letos, in bo o tem govoril z ruskim kolegom, ki bo v ponedeljek na uradnem obisku v Sloveniji.

Ko bo izpolnjen ta procesni pogoj, pa se bo po ministrovih besedah začel razmeroma dolg postopek, v katerem bo morala EU razčistiti, kdo se bo pogajal v njenem imenu, pojavili pa se bosta tudi vprašanji finančnega prispevka EU v proračun Sveta Evrope in dodatnega sodnika.

Poleg tega sta predsednika luksemburškega in strasbourškega sodišča, ki sta se udeležila kosila pravosodnih ministrov v Bruslju, opozorila, da pričakujeta tudi več prošenj in zahtev za sodno varstvo iz tega naslova, je pojasnil minister Zalar.

"Obstaja določena negotovost" "Tako da nekako obstaja določena negotovost, kaj bo to pomenilo za sposobnost obeh sodišč, da zadeve obravnavata v razumnem roku, zlasti strasbourško sodišče ima s tem probleme," je povedal Zalar ob robu zasedanja pravosodnih ministrov v Bruslju.

Ob tem je še spomnil, da bo februarja prihodnje leto konferenca o reformi sodišča v Strasbourgu, in poudaril, da je Slovenija pomembno prispevala k premisleku o tem v okviru predsedovanja Svetu Evrope.

Ne spreglejte