Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 12. 2012,
22.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 1. 12. 2012, 22.07

8 let

Zakaj je devet držav glasovalo proti palestinski državnosti?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Medtem ko se Palestina veseli statusa države nečlanice opazovalke, so se v središču pozornosti znašle države, ki so glasovale proti palestinski državnosti.

V četrtek je Generalna skupščina Združenih narodov glasovala o resoluciji, ki potrjuje palestinsko državnost na ozemlju Zahodnega brega, Gaze in vzhodnega Jeruzalema. Omenjeno resolucijo je potrdilo 138 držav, 41 se jih je glasovanja vzdrževalo, devet pa jih je bilo proti, med njimi so ZDA, Izrael, Češka, Kanada, Panama, Mikronezija, Maršalovi otoki, Palau in Nauru. Zadnja je ena najmanjših držav po številu prebivalcev, že leta pa se trudi vzpostaviti učinkovito gospodarstvo. Kljub svojim notranjih neuspehom pa se je pridružila koaliciji, ki je glasovala proti palestinski državnosti. Koalicija devetih držav je po pisanju Washington Posta vredna pozornosti, predvsem pa se pojavlja vprašanje, zakaj so se odločile za takšen korak.

ZDA: Palestina spodkopava mirovni proces na Bližnjem vzhodu ZDA, najmočnejša sila na svetu, odkrito priznava, da nasprotuje vsakršnim palestinskim prizadevanjem za neodvisnost, ki ne sovpadajo z ameriško-izraelskim mirovnim procesom. Washingtonu bi bilo ljubše, če bi Izrael in Palestina mir dosegla z diplomatskimi pogajanji, saj je po njihovem mnenju mir mogoče doseči le z neposrednim sporazumom med Izraelci in Palestinci.

Izrael: Palestina dobila dostop do Mednarodnega kazenskega sodišča Izraelska pozicija se glede palestinskih prizadevanj zunaj začrtanega mirovnega procesa ne razlikuje od ameriškega pogleda. S tem ko je Palestina za potrditev državnosti raje izbrala ZN kot mirovni proces, je ubrala tudi drugačno pot, ki predvideva manjšo izraelsko vpletenost v oblikovanje palestinske neodvisnosti. S statusom države nečlanice opazovalke v ZN pa je Palestina storila korak k temu, da se lahko zateče po pomoč k Mednarodnemu kazenskemu sodišču, kar bi lahko škodovalo izraelskim vojaškim operacijam v Gazi in na Zahodnem bregu.

Kanada podpira Washingtonovo strategijo glede Izraela in Palestine Kanadski premier Stephen Harper, sicer član konservativne stranke, je naklonjen ameriški politiki na Bližnjem vzhodu. Kanada je celo zaprla svoje veleposlaništvo v Iranu, s tem pa razglasila državo za sponzorja terorizma. S potrditvijo resolucije pa je Kanada odpoklicala svojega veleposlanika pri ZN-ju, v Izraelu in v Palestini. Češka: Podpira Izrael, bližje ZDA kot EU Že pred časom je izraelski premier Benjamin Netanjahu povedal: "Izrael nima boljšega prijatelja v Evropi, kot je Češka." Ta pa je bila v četrtek tudi edina evropska država, ki je glasovala proti resoluciji. Češka je že večkrat izrazila podporo Izraelu, tudi v preteklosti. Leta 1948 je kršila embargo ZN-ja in Izraelu poslala orožje ter druge zaloge, ki so pripomogle k zmagi Izraela v arabsko-izraelski vojni. Hkrati pa je njena zunanja politika bolj poravnana z ameriško kot z Evropsko unijo.

Panama: Blizu ZDA in z močno judovsko skupnostjo Stvar, ki druži Panamo in ZDA, je zagotovo panamski kanal, ki je pomemben tako za gospodarstvo ene kot druge države. Čeprav je bil velikokrat tudi jabolko spora med obema državama, pa sta v zadnjem času našli način, kako sodelovati. Panama je tudi močna podpornica Izraela, kot navaja Washington Post: "Panama bo vedno podpirala Izrael zaradi njegove prestolnice, Jeruzalema. Čeprav je majhna država, ima veliko srce, ki bije za Izrael." V Panami živi približno osem tisoč Judov, njihova skupnost pa je močno integrirana, hkrati pa je veliko pripomogla k razvoju panamske kulture in njenega gospodarstva.

Otoki Tihega oceana: Nauru, Palau, Mikronezija in Maršalovi otoki Večina držav, ki je glasovala proti resoluciji, prihaja iz zahodnega Pacifika. Palau, Mikronezija in Maršalovi otoki so sicer neodvisne države, vendar izredno odvisne od ZDA, Izrael pa že dolgo časa ohranja tesne stike z vsemi štirimi državami. "Zaradi dobrega odnosa s temi državami je Izrael pridobil nekaj glasov v ZN-ju, hkrati pa Izrael državam pomaga pri kmetijstvu, zdravstvu in drugih težavah," je že leta 2010 pisal Washington Post. "Izrael je manjšina na Bližnjem vzhodu, ki se trudi preživeti. Mi smo tudi tam, nimamo sovražnikov, le naravne," je za Washington Post povedal Emanuel Mori, predsednik Mikronezije.

Kaj pa vse to pomeni? Mednarodna koalicija je premajhna, da bi zagotovila izraelsko-palestinski mirovni sporazum, kot so si ga zamislili ZDA in Izrael. Zagotovo pa kaže tudi na to, da je mednarodna skupnost bolj naklonjena Palestini kot zavezništvu med Ameriko in Izraelom.

Ne spreglejte