Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 12. 2009,
12.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 1. 12. 2009, 12.50

8 let

Začetek razprave o zakonitosti neodvisnosti Kosova

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na Meddržavnem sodišču v Haagu (ICJ) se je začela razprava v zvezi z vprašanjem zakonitosti enostranske razglasitve neodvisnosti Kosova.

Vodja srbske delegacije, veleposlanik v Parizu Dušan Bataković, je v uvodnem nastopu pred 15 sodniki ICJ ocenil, da enostranska razglasitev neodvisnosti Kosova predstavlja izziv ZN in njihovi avtoriteti, še posebej njihovi zmožnosti uresničevanja enega svojih osnovnih načel - ohranjanja miru in varnosti. "Izziv mednarodnopravnemu redu" "To je izziv mednarodnopravnemu redu, ki temelji na načelih suverenosti in ozemeljske celovitosti," je poudaril Bataković ob začetku desetdnevne razprave o vprašanju zakonitosti enostranske razglasitve neodvisnosti Kosova, ki ga je sodišču na pobudo Srbije zastavila Generalna skupščina ZN.

Tadić je optimističen Srbski predsednik Boris Tadić je pred začetkom razprave izrazil optimizem glede odločitve ICJ. "Sem optimističen glede odločitve Meddržavnega sodišča in zdi se mi, da bi številne države lahko ponovno preučile odločitev, kar ustvarja povsem drugačno mednarodno politično ozračje," je poudaril Tadić in dodal, da se bo Srbija še naprej borila za ohranitev svoje celovitosti.

Jeremić: Mednarodno pravo in pravica sta na strani Srbije Srbski zunanji minister Vuk Jeremić pa je poudaril, da se pred ICJ začenja največji proces v njegovi zgodovini in ena najpomembnejših bitk v diplomatskem boju Srbije za Kosovo. Dodal je, da sta mednarodno pravo in pravica na strani Srbije, zaradi česar lahko pričakujejo pozitivno odločitev sodišča.

Popoldne je svoje argumente predstavila kosovska delegacija, ki jo vodita zunanji minister Skender Hyseni in britanski odvetnik Michael Wood. Hyseni je že uvodoma izključil možnost ponovne združitve Kosova s Srbijo ali vnovične vzpostavitve pogajanj o statusu Kosova.

"Kosovska neodvisnost je nepreklicna" "Kosovska neodvisnost je nepreklicna in ostaja dejstvo, tudi zavoljo miru in varnosti v celotni regiji," je dejal Hyseni. Vrnitev h kakršnimkoli pogajanjem o vprašanju statusa Kosova bi po njegovem mnenju spodkopala stabilnost v regiji, zaradi česar je, tako Hyseni, povsem nepredstavljivo, da bi Priština pristala na pogajanja z Beogradom o tem, ali bo Srbija sprejela Kosovo kot neodvisno državo.

Vodja kosovske diplomacije je še dodal, da Priština nikakor ne zavrača pogovorov z Beogradom, ki bi se nanašali na praktična vprašanja, ki zadevajo obe strani. "Seveda bi taki pogovori morali teči na enakovredni ravni, na ravni dveh suverenih držav. Ne mislimo pa sodelovati v pogovorih, kjer bi se znova pojavilo vprašanje našega statusa neodvisne in suverene države. Glede tega ni poti nazaj," je bil v predstavitvi argumentov pred ICJ jasen Hyseni.

Mnenje sodišča za vpletene strani ni obvezujoče Do 11. decembra bo svoja stališča predstavilo še 28 držav članic ZN. Sodišče naj bi nato v nekaj mesecih izreklo svetovalno mnenje glede zakonitosti enostranske razglasitve neodvisnosti Kosova, ki pa za vpletene strani ni obvezujoče.

Ne spreglejte