Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 6. 2021,
12.38

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,39

8

Natisni članek

Hišni ljubljenčki iskalna akcija Hrvaška puma

Petek, 4. 6. 2021, 12.38

2 meseca

Z dronom iščejo domnevno pumo, lahko bi bila tudi iz Slovenije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,39

8

Puma | Lokalna lovska društva pri iskanju domnevne pume vsak dan opazujejo območje ptičjega rezervata Veliki Pažut.  | Foto YouTube / Posnetek zaslona

Lokalna lovska društva pri iskanju domnevne pume vsak dan opazujejo območje ptičjega rezervata Veliki Pažut.

Foto: YouTube / Posnetek zaslona

Na Hrvaškem so pred nekaj tedni lovci na svojih napravah za nočno streljanje nedaleč od hrvaškega zaščitenega ornitološkega območja Veliki Pažut opazili žival, za katero strokovnjaki menijo, da je puma. Preiskovanju območja ob reki Dravi se je z droni pridružila tudi policija. Ugibajo, da je zver morda pobegnila lastniku iz Madžarske ali Slovenije.

Divjo žival, ki je visoka približno 80 centimetrov in dolga približno meter in pol, ima pa tudi izjemno dolg rep, so opazili na območju občine Kotoriba, nedaleč od reke Drave ob hrvaško-madžarski meji. Glede na posnetke lovcev so hrvaški veterinarji ocenili, da gre najverjetneje za pumo, srednje veliko zver, ki sicer živi v Severni in Južni Ameriki.

Najverjetneje gre za hišnega ljubljenčka 

V tem delu Evrope noben živalski vrt ni prijavil, da pogreša kakšno divjo žival. Na Hrvaškem domnevajo, da je puma pobegnila nekomu, ki jo je imel za hišnega ljubljenčka, morda tudi iz Slovenije ali Madžarske. Če je puma iz Hrvaške, je bila verjetno ilegalni ljubljenček, saj je treba na Hrvaškem posedovanje divjih živali prijaviti ministrstvu za okolje, so pojasnili lovci.

Žival je lahko nevarna za ljudi, zato so prebivalce pozvali, naj bodo previdni in se ji ne približujejo, temveč naj obvestijo lovsko društvo ali policijo. V preteklih nekaj tednih je bilo več prijav, da so videli pumo na območjih Medžimurske in Koprivniško-križevske županije, a zveri niso našli.

Puma Messi
Trendi Za hišnega ljubljenčka sta si izbrala pumo #video

Pričakujejo, da jim bo žival uspelo uloviti z uspavalnimi puščicami. Medtem pa tudi policija z droni okrepljeno nadzira območje z namenom, da bi izsledila žival, je poročal lokalni novičarski portal.

Ne spreglejte