Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 10. 2012,
14.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 10. 2012, 14.16

8 let

Volitve bodo določile stališče ZDA do uporabe zasliševalnih tehnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predsedniška kandidata Barack Obama in Mitt Romney pred volitvami ne razpravljata o tehnikah zasliševanja, dovolj zgovoren pa je Romneyjev interni memorandum na to temo.

Vprašljive metode in tehnike zasliševanja, ki jih ameriški agentje uporabljajo pri domnevnih teroristih, so bile v preteklosti večkrat tema burnih razprav. Predvolilna kampanja tako Baracka Obame kot Mitta Romneyja pa se vztrajno izogiba tej temi, vendar so analitiki prepričani, da bo rezultat volitev odločal o tem, kakšne tehnike zasliševanja bo uporabljala prihodnja ameriška vlada.

Sicer je Barack Obama ob izvolitvi v Belo hišo najprej sprejel odredbo, s katero je zasliševalcem omejil uporabo zasliševalnih tehnik in je pozneje postala del vojaškega priročnika za teren. Tako konsistentno zagovarja stališče o neuporabi tehnik mučenja, na drugi strani pa je Mitt Romney, ki so mu njegovi najožji svetovalci svetovali drugače. V internem memorandumu politične kampanje, ki so ga sestavili nekdanji sodelavci Georgea W. Busha, je zapisano, da se zavzema za preklic Obamove odredbe in za dovoljenje za uporabo skrivnih zasliševalnih tehnik, ki bi jih lahko uporabili proti najhujšim zapornikom, da bi s tem rešili ameriška življenja.

Romney še ni razjasnil, kakšne nove tehnike bi vpeljal Čeprav so memorandum sestavili Romneyjevi svetovalci in ga ta še ni sprejel, memorandum daje redek vpogled v to, kaj si misli o tehnikah zasliševanja. "Uporabljali bomo obširne tehnike zasliševanja, ki niso del zdajšnjega priročnika," je lani decembra napovedal Romney, ki pa pri tem ni objasnil, za kakšne vrste zasliševalnih tehnik pravzaprav gre. Pri tem pa je povedal, da bo moral to področje dobro raziskati, saj je po njegovem mnenju Obama storil veliko škode, s tem ko je dopustil, da so v javnost pricurljali natančni opisi zasliševalnih tehnik iz obdobja predsednika Georgea W. Busha.

Po napadih na New York je Busheva administracija dovolila uporabo določenih zasliševalnih tehnik, med njimi so zasliševalci zapornikom onemogočali spanje, jih postavljali v tako imenovane stresne položaje, jih zaprli v majhne jeklene škatle ali pa jim onemogočali gibanje in jih polivali z vodo. Javnost je izvedela za debato o tem, kaj je zasliševalcem dovoljeno početi z zaporniki, kar pa še vedno buri duhove. Podporniki takšnih tehnik so prepričani, da so potrebne za pridobivanje informacij, ki bi lahko pomagale rešiti življenja ljudi, na drugi strani pa so kritiki prepričani, da bi lahko škodovale ugledu ZDA.

Obama nasprotuje uporabi tehnik Romneyjev memorandum na petih straneh sicer Obamo tudi kritizira zaradi omejevanja svobode pri zasliševanju terorističnih osumljencev, saj njegov pristop ovira boj proti terorizmu, ZDA mora biti namreč dovoljeno, da proti svojim sovražnikom uporabijo raznovrstne tehnike zasliševanja. Kritika se nanaša predvsem na pristop, ki je za vse enak. Tako bi morali zasliševalci enako ravnati z navadnim vojakom kot pa s teroristi, vojaški priročnik, v katerem so zapisane dovoljene tehnike zasliševanja, pa je tudi dostopen na svetovnem spletu, kar pomeni, da ga lahko proučujejo tudi sovražniki.

Medtem ko Romney tehnike, pri kateri zasliševalec zaporniku onemogoči gibanje, mu čez glavo nadene prevezo in ga poliva z vodo tako, da je ta prepričan, da se utaplja, ne vidi kot mučenje, je popolnoma drugačnega mnenja Barack Obama. "Nasprotuje ameriški tradiciji, nasprotuje tudi našim idealom. Nismo takšni, niti ne delujemo na takšen način. Takšnih tehnik pa niti ne potrebujemo, da bi zmagali v vojni proti terorizmu," je že pred časom obelodanil Obama. Negotovosti še vedno ostajajo. Eno od odprtih vprašanj je zagotovo to, ali bo Romneyjeva administracija, v primeru, da bo na novembrskih volitvah izvoljena, počakala s ponovno odobritvijo vseh zasliševalnih tehnik in morda dodala še kakšno, preden se v rokah ameriške obveščevalne službe znajde kakšen od visoko profilnih teroristov.

Ne spreglejte