Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
31. 1. 2009,
12.41

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 31. 1. 2009, 12.41

8 let, 5 mesecev

Vodja opozicije se je oklical za vodjo Madagaskarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Okoli 2000 protivladnih protestnikov se je odzvalo pozivu opozicijskega voditelja in župana prestolnice Antananarivo Andryja Rajoelinaja.

Ta se je med protesti že oklical za vodjo države, v kateri so nemiri v zadnjem tednu terjali že več deset smrtnih žrtev. "Ker predsednik in vlada nista prevzela svoje odgovornosti, razglašam, da bom od danes vodil vse državne zadeve," je na tisoče podpornikom dejal Rajoelinaja in dodal, da bo zahteva za takojšen odstop predsednika kmalu vložena v parlament.

Množica z oranžnimi čepicami Nekateri protestniki so v varnostne sile metali kamenje, množica pa je nosila oranžne čepice in majice Rajoelinajevega gibanja. Protestniki so opozicijskega voditelja pričakali na trgu 13. maja, ki velja za simbol nacionalnega demokratičnega boja.

Potem ko je podoben protest potekal že minulo nedeljo, so Madagaskar, otoško državo v Indijskem oceanu, v ponedeljek zajeli nemiri.

Predsednika Madagaskarja označili za diktatorja 34-letni Rajoelina, nekdanji DJ in uspešen poslovnež, je v minulih dneh še okrepil kritike na račun predsednika države Marca Ravalomananaja in ga označil kot diktatorja. Rajoelina, ki je že v petek napovedal, da namerava v dvoletnem procesu tranzicije voditi državo in organizirati nove volitve, je postal nedvomni vodja opozicije.

Odnosi med predsednikom države in županom prestolnice so napeti že od izvolitve Rajoeline na položaj župana decembra leta 2007. Tedaj je kot neodvisen kandidat premagal kandidata predsednikove stranke. Napetosti so se še povečale decembra lani, ko je vlada ukinila županovo televizijo Viva, ki je predvajala pogovor z nekdanjim predsednikom Madagaskarja Didierom Ratsiratako.

Ne spreglejte