Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 2. 2013,
8.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 1. 2. 2013, 8.00

8 let

Vlada ni potrdila memoranduma, preložitev roka naj ne bi bila potrebna (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vlada je že tretjič odločala o predmetu spora za arbitražo o meji s Hrvaško in ponovno zavrnila memorandum, ki ga mora Slovenija dostaviti sodišču v Haagu do 11. februarja.

Vlada predlaga, da izhodišča za memorandum in sam memorandum državni zbor na izredni zaprti seji obravnava, če je mogoče, 4. februarja ter se odloči o tem, kakšno besedilo bo Slovenija nato poslal arbitražnemu sodišču, je premier Janez Janša pojasnil po seji vlade. Premier meni, da ne bo potrebno prositi za preložitev roka za oddajo memoranduma, ker so se nekatere dileme razčistile. Poudaril pa je, da bo odločitev arbitražnega sodišča na koncu še vedno politična odločitev.

Janša je potrdil, da je vlada obravnavala dva predloga predmeta spora za arbitražo. Menila je, da t. i. predloga B "zaradi vsebinskih, pa tudi časovnih zadržkov", ni možno implementirati v memorandum, zato je predlagala malenkostne dopolnitve predloga A, ki ga je pripravila strokovna skupina. DZ naj bi se po Janševih besedah zdaj odločal "med osnovno varianto in minimalno dopolnjeno varianto in to v rokih, ki bodo to minimalno korekcijo omogočili tehnično in časovno". Janša sicer ne pričakuje velikih težav ob odločanju v DZ.

Premier je pojasnil, da se je vlada za napotitev zadeve na DZ odločila zaradi problema "povsem formalne narave, glede na sklepe, ki jih je sprejel DZ". Ta je namreč leta 2009 v zvezi z arbitražo sprejel sklep o zaščiti slovenskih interesov, vlada kot izvršilna oblast pa "ne more iti" čez tovrsten sklep DZ. "Preko tega sklepa lahko gre samo DZ z drugačno odločitvijo in to je formalni razlog, da vlada predlaga, da DZ na izredni zaprti seji, če je mogoče do 4. februarja, obravnava izhodišča za memorandum in sam memorandum in se odloči, kakšno besedilo bo poslala na arbitražno sodišče," je pojasnil.

Vlada je po Janševih besedah tokrat prvič obravnavala celoten memorandum Slovenije za zagovor pred arbitražnim sodišče, pred tem pa je imela v obravnavi le poročilo skupine, ki pripravlja zagovor. Na to poročilo so bile pripombe, a je bil problem "bistveno manjši, kot se je poročalo", je dodal Janša in pojasnil, da poročilo skupine za pripravo zagovora "ni bilo v skladu s prilogami in zemljevidi".

Turk: Kamor je šel bik, bo šel še štrik Redna seja vlade je bila zaradi odsotnosti zunanjega ministra Karla Erjavca, ki je bil v Bruslju, prestavljena. Erjavec je pričakoval, da bo vlada tokrat le sprejela memorandum in predlog predmeta spora, ki ga je pripravilo zunanje ministrstvo ob pomoči domačih in tujih strokovnjakov in odvetnikov. Minister pred sejo vlade izjav ni želel dati, obrambni minister Aleš Hojs pa je napovedal, da se bo glede podpore memorandumu odločil na sami seji. Dodal je, da ne bo upošteval poziva predsednika parlamentarnega odbora za zunanjo politiko Jožefa Horvata, naj podpre memorandum, ker je izvedel nova dejstva, in sicer da vodja slovenske odvetniške ekipe pred arbitražnim sodiščem Allain Pellet ni dobil vseh primerov pred arbitražo. Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk pa je v zvezi z memorandumom tvitnil: "Kamor je šel bik, bo šel še štrik".

Odbor državnega zbora za zunanjo politiko je v torek na maratonski seji, ki je za zaprtimi vrati trajala več kot devet ur, podprl sklep, da je pripravljeno gradivo "primerno za obravnavo na vladi". Erjavec je nato povedal, da predloga predmeta spora ne bodo spreminjali.

Zavod 25. junij pripravil svoj predlog Vlada je o predmetu spora za arbitražo, ki je del 4. poročila projektne skupine MZZ, odločala tretjič. Prejšnji teden je premier Janša izjavil, da ga vlada ni sprejela, češ da je bil predlog slabo pripravljen. Po posvetu s tujimi odvetniki Slovenije v Parizu v petek in po razpravi na seji OZP pa je ocenil, da "ni mogoče iti izven tega, kar določa sam arbitražni sporazum".

Zaplet naj bi bil posledica dejstva, da je Zavod 25. junij pripravil svoj predlog opredelitve predmeta spora, ki se je razlikoval od tistega, ki ga je pripravilo ministrstvo. Vsebinske razlike med predlogoma uradno niso znane, alternativni predlog pa naj bi se zavzemal, da Slovenija pred arbitražnim sodiščem zagovarja kopensko mejo na Savudrijskem polotoku, s čimer bi dosegli, da bi bil slovenski tudi ves Piranski zaliv in teritorialni izhod na odprto morje.

Odzivi na današnjo odločitev vlade različni Na Ministrstvu za zunanje zadeve so povedali, da zunanji minister Karl Erjavec odločitve vlade ne bo komentiral.

Predsednik OZP in poslanec NSi Jožef Horvat je za pojasnil, da mu vsebina druge različice vladnega predloga ni znana, zato je tudi ne more komentirati. Tudi sicer se bodo poslanci NSi o tem, kako bodo glasovali na seji DZ, lahko odločili šele po tem, ko bodo prejeli gradivo. Sicer pa je Horvat ocenil, da bi bila lahko seja DZ, na kateri bi obravnavali to temo, sklicana za ponedeljek, zjutraj pa bi potekala seja OZP. Je pa poudaril, da je trenutno to še nemogoče gotovo napovedati.

Da bi bila lahko seja DZ že v ponedeljek, je za STA potrdil tudi podpredsednik DZ Jakob Presečnik (SLS), ki začasno nadomešča predsednika DZ. Ob tem je pojasnil, da predloga vlade za sklic seje DZ še ni prejel, ga pa pričakujejo še danes. Glede odločitve vlade, da prenese odločanje o memorandumu na DZ, pa je Presečnik dejal, da vsebine sicer ne pozna, meni pa, da želi "vlada predvsem seznaniti DZ z gradivom, ki ga je pripravila", za kar ima po poslovniku državnega zbora možnost in pravico.

Poslanka največje opozicijske stranke PS in podpredsednica OZP Janja Klasinc je dejanje vlade označila za nesprejemljivo in neresno. Sloveniji se mudi, OZP pa je pozitivno ocenil pripravljeno gradivo, je poudarila. "Ne vem, kaj že spet odpirajo," je poudarila in dodala, da ji vsebina druge različice predloga ni poznana. Je pa Klasinčeva opozorila, da je imel premier Janša leto dni časa za ukvarjanje s temi vprašanji, a se je začel z njimi "ukvarjati slab mesec, preden moramo oddati memorandum v Haag".

Vodja poslanske skupine SD Janko Veber pa je poudaril, da mora vlada spoštovati proceduro, ki je določena v arbitražnem sporazumu - torej vlada mora potrditi memorandum in ga kot takega poslati v DZ. "Vse ostalo je zopet izkoriščanje tega pomembnega vprašanja za dnevno-politične potrebe, kar je nedržavotvorno in neresno," je dejal Veber in dodal, da bo na to tudi opozoril, če bodo na kolegiju predsednika DZ razpravljali o tem, da bi DZ direktno, mimo vlade, obravnaval memorandum.

V DL zadeve za zdaj niso želeli komentirati.

Ne spreglejte