Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Torek,
23. 7. 2013,
15.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Kostanjevica

Torek, 23. 7. 2013, 15.54

8 let

Video: Kraljevska povezava Slovenije in Francije

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Slovenijo v okviru procesa Brdo prvič prihaja kakšen francoski predsednik, manj znano dejstvo pa je, da je v Sloveniji pokopan zadnji francoski kralj.

Čisto blizu slovensko-italijanske meje, južno od Nove Gorice, se na griču dvigata frančiškanski samostan in cerkev, kjer v grobnici ležijo ostanki poslednjih članov francoske kraljeve družine Burbon. Na Kostanjevici ali "na Kapeli", kot je znana med domačini, v oazi zelenja, miru in duhovnosti, kot jo opisujejo, je na slovenskih tleh pokopan zadnji francoski kralj Karel X. "Le trije francoski kralji niso pokopani v pariški cerkvi St. Denis in le eden ni pokopan v Franciji," pove pater David Šrumpf. Od tod Kostanjevici ime "Mali St. Denis".

Iz Francije pregnani Burboni so se po julijski revoluciji leta 1830 zatekli najprej na Škotsko, nato v Prago, končno pa so leta 1836 našli zatočišče pri goriškem grofu Coroniniju. Prvi je 6. novembra, le 17 dni po prihodu, za kolero umrl 79-letni Karel X. Ko je iz svoje sobe v Coroninijevi, kjer je ležal bolan in umiral, gledal Kostanjevico, si je zaželel, da bi bil pokopan v tej cerkvi.

Zgledu zadnjega kralja, simbola slave in moči te kraljevske dinastije, so sledili tudi drugi zadnji člani te družine, ki je bila že precej maloštevilna. Pokojne Burbone so pokopavali v obstoječe grobnice, kjer so našli prostor. V grobnici sta poleg zadnjega kralja pokopana še njegov najstarejši sin Ludvik XIX., ki je umrl leta 1844 v Gorici v palači grofov Strassoldo, Marija Terezija Šarlota, žena Ludvika XIX. ter hči obglavljenih Ludvika XVI. in Marije Antoinette. V grobnici so še ostanki Henrika V., vnuka Karla X. in zadnjega prestolonaslednika veje francoskih Burbonov ter Luiza Marija Terezija, sestra Henrika V. Zadnja je leta 1886 umrla Marija Terezija Beatrika Gaetana, ki je pred smrtjo izpolnila željo svojega moža Henrika V. in grobnico preuredila tako, da počivajo vsi zadnji člani dinastije v eni kripti.

Leta 1916, ko se je bližala Soška fronta, je cesarica Zitta, žena avstrijskega cesarja in vnukinja Luise Marije Terezije, poskrbela, da so posmrtne ostanke prepeljali na Dunaj, v karmeličansko cerkev v Döblingu. Ko so frančiškani cerkev na Kostanjevici po 1. svetovni vojni obnovili, so leta 1932 posmrtne ostanke pripeljali nazaj. Pod daritvenim oltarjem so namestili preprosto nagrobno ploščo z napisom Requies Borbonum (Tukaj počivajo Burboni).

Zadnji francoski kralj tako počiva na tujem – v Sloveniji –, a kljub temu na domači zemlji. V sarkofag Karla X. so namreč nasuli prgišče francoske prsti. Francoski rojalisti se trudijo, da bi njegove posmrtne ostanke prepeljali v Francijo, kjer ga čaka prazna grobnica. Za vrnitev kralja domov naj bi se zavzel tudi francoski predsednik Francois Mitterand, a tega tedanja jugoslovanska oblast ni dovolila.

Ne spreglejte