Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 1. 2009,
19.31

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 16. 1. 2009, 19.31

8 let, 5 mesecev

Videmska bolnišnica zavrnila evtanazijo Eluane Englaro

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Bolnišnica je zavrnila izvršitev evtanazije Eluane Englaro, ki je že 17 let v komi, potem ko je pred mesecem dni izrazila pripravljenost, da danes 38-letno Italijanko odklopi z naprav.

Upravni svet bolnišnice v Vidmu je soglasno ugotovil, da bi evtanazija Englarove ustanovo lahko stala zaprtja, okoli 300 zaposlenih pa bi ostalo brez dela, je v sporočilu za javnost zapisala videmska bolnišnica in pri tem spomnila na "grožnje" italijanskega ministra za zdravje Maurizia Sacconija. Sacconi naj bi - potem ko je decembra odločil, da je odklop bolnika z naprav, ki ga ohranjajo pri življenju, v državnih zdravstvenih ustanovah nezakonit - namreč grozil z zaprtjem bolnišnice v Vidmu.

Eluana je v prometni nesreči utrpela hudo poškodbo možganov Eluana Englaro, ki leži v bolnišnici v severnoitalijanskem mestu Lecco, je v komi od leta 1992, ko je v prometni nesreči utrpela hudo poškodbo možganov. Diha sama, pri življenju pa jo ohranjajo s pomočjo umetne hrane. Prizivno sodišče v Milanu je 9. julija dovolilo evtanazijo, saj je ugotovilo, da se Eluanino stanje ne more več izboljšati. Toda zdravstvene ustanove v deželi Lombardiji so prošnjo Eluaninega očeta, naj njegovo hčerko odklopijo z naprav, septembra kljub temu zavrnile.

Videmska bolnišnica je že bila pripravljena izklopiti Eluano Glavno milansko tožilstvo, ki evtanaziji Eluane nasprotuje, je vložilo pritožbo na odločitev prizivnega sodišča, a kasacijsko sodišče v Rimu - najvišje italijansko sodišče - je pritožbo novembra zavrnilo kot nesprejemljivo. Videmska bolnišnica je nato decembra izrazila pripravljenost, da Eluani dovoli umreti.

Ne spreglejte