Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 7. 2008,
11.48

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 12. 7. 2008, 11.48

8 let, 3 mesece

Venezuela in Kolumbija normalizirali odnose med državama

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Venezuela in Kolumbija sta po hudi krizi znova normalizirali odnose med državama.

Konec hladnega obdobja v odnosih je kolumbijski predsednik Alvaro Uribe v petek potrdil z obiskom v venezuelskem naftnem podjetju v zahodni venezuelski zvezni državi Falcon. Ponovna vzpostavitev človeških in političnih vezi "Danes se pričenja nova etapa," je na skupni tiskovni konferenci z Uribejem povedal venezuelski predsednik Hugo Chavez. Predsednika sta sklenila, da bosta ponovno vzpostavila človeške, politične, socialne in gospodarske vezi med državama. "Izgubljeni čas želimo nadoknaditi," je še dejal Chavez in pojasnil, da čakajo državi skupni izzivi in težave.

Chavez in Uribe sta se srečala prvič po izbruhu krize novembra lani, ko Uribe venezuelskemu kolegu ni omogočil posredovanja pri osvoboditvi talcev kolumbijske gverilske skupine Farc. Chavez je Uribeja takrat označil za mafijskega šefa in zamrznil bilateralne odnose med državama, kolumbijski predsednik pa je Caracasu očital podporo terorizmu.

Chavez se je po nedavni osvoboditvi francoske talke Ingrid Betancourt, ki jo je Farc zadrževal več kot šest let, nato izkazal za bolj spravljivega, Uribeja pa je želel sprejeti kot brata. Za zbližanje se je sicer potrudil tudi slednji.

Ne spreglejte