Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 8. 2012,
13.32

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Jacob Zuma Južna Afrika

Ponedeljek, 27. 8. 2012, 13.32

7 let, 12 mesecev

Večina stavkajočih južnoafriških rudarjev ustreljenih v hrbet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zaradi pokola rudarjev v Južni Afriki bo svoji stranki odgovarjal tudi predsednik Jacob Zuma, med tem pa pred rudnikom znova prihaja do nemirov.

Južnoafriška vladajoča stranka Afriški nacionalni kongres (ANC) bo v prihodnjih dneh razglabljala o neustreznem ukrepanju, ko je policija pred rudnikom Marikana, ki je v lasti podjetja Lonmin, ustrelila 34 rudarjev, pozneje pa je zaradi poškodb umrlo še deset ljudi, med njimi tudi policisti. Južnoafriška javnost je vladajočo ANC ostro kritizirala, saj se po mnenju ljudi takšen incident ne bi smel zgoditi. Hkrati se med Južnoafričani pojavlja vprašanje, ali je ANC na čelu z Zumo sploh dovolj sposobna, da bi izboljšala življenje revnih temnopoltih Južnoafričanov.

Predsednika Jacoba Zumo na srečanju stranke čaka tudi zasliševanje njegovih strankarskih kolegov. Nekateri med njimi so namreč ogorčeni nad tem, kako se je Zuma lotil urejanja razmer po pokolu, zato bo moral odgovarjati za nastale posledice. Zuma je sicer že večkrat obiskal rudnik Marikana in izrazil sožalje sorodnikom umrlih, hkrati pa vzpostavil tudi komisijo, ki bo natančno preiskala, kaj točno se je zgodilo pred rudnikom.

Ustrahovanje delavcev pred rudnikom

Medtem pa se nemiri pred rudnikom nadaljujejo. Čeprav je podjetje Lonmin upalo, da se bo ta teden na svoja delovna mesta vrnila večina rudarjev, ni tako, saj nekateri rudarji drugim preprečujejo prihod na delovno mesto. "Ponoči smo opazili nekaj incidentov, nekdo je zastraševal voznike avtobusov in nekatere delavce, da ti niso mogli priti na delo," je podjetje zapisalo v izjavi za medije. Danes je tako na delo prišlo le 13 odstotkov delavcev, podjetje pa si močno prizadeva, da bi ti po dvotedenskem žalovanju nadaljevali svoje delo. Pred enajstimi dnevi je pred rudnikom Marikana prišlo do spopada med stavkajočimi rudarji in policisti, pri čemer so policisti ubili 34 rudarjev, ki naj bi se z orožjem spravili nadnje. Podjetje Lonmin, ki ima v lasti omenjeni rudnik, je tretji največji proizvajalec platine, presenetljivo pa je, da se je cena platine zaradi pokola pred rudnikom celo zvišala.

Ne spreglejte