Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 2. 2009,
16.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 27. 2. 2009, 16.27

8 let

Vatikan: Williamsonovo opravičilo ni dovolj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vatikan se je odzval na opravičilo britanskega škofa Richarda Williamsona, ki se je v četrtek opravičil vsem, ki jih je prizadel z nedavnim zanikanjem holokavsta.

Kot so sporočili iz Vatikana, njegovo opravičilo ni dovolj. Williamsonova izjava, "kot kaže ne spoštuje pogojev", ki mu jih je postavil Vatikan, je povedal tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi. Vatikan je Williamsona v začetku februarja namreč pozval k javnemu preklicu njegovih izjav, če želi biti popolnoma rehabilitiran kot katoliški škof. Škof svojih izjav ni preklical Williamson, ki je bil zaradi zanikanja holokavsta v minulem mesecu deležen ostrih kritik, je v pismu Vatikanu boga prosil za odpuščanje za vse tiste, ki jih je prizadel z zanikanjem holokavsta, vendar pa ni dejal, da so bile njegove izjave zmotne ali da vanje ne verjame več. Doletel bi ga lahko tudi kazenski pregon

Britanskega škofa pa bi v mnogih evropskih državah lahko doletel tudi kazenski pregon, če bi svoje izjave o holokavstu ponovil, je ob robu zasedanja ministrov za pravosodje v Bruslju dejal evropski komisar za pravosodje Jacques Barrot. "Izpostaviti želim, da lahko zanikanje holokavsta v večini držav EU vodi do kazenskega pregona. Nacionalni pravosodni sistemi imajo pristojnost spopasti se z zgodovinskim revizionizmom," je pojasnil Barrot.

V Nemčiji že poteka preiskava Nemška ministrica za pravosodje Brigitte Zypries je tako že napovedala, da bi Nemčija lahko zahtevala Williamsonovo izročitev, da bi mu sodili zaradi zanikanja holokavsta. Nemčiji to omogoča evropski zaporni nalog, je novinarjem v Bruslju pojasnila Zypriesova. Proti Williamsonu v Nemčiji sicer že poteka preiskava zaradi zanikanja holokavsta.

Zgodovinar škofu nudi svojo pomoč Desničarski britanski zgodovinar David Irving pa je potrdil, da je Williamsonu ponudil svojo pomoč, ob tem pa izrazil mnenje, da opravičilo britanskemu škofu ne bo pomagalo.

Ne spreglejte