Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 1. 2010,
18.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 1. 1. 2010, 18.15

8 let

Varnostniki Blackwaterja ne bodo kaznovani za zločine v Iraku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ameriški sodnik Ricardo Urbina je razveljavil obtožnice proti petim nekdanjim uslužbencem nekdanjega varnostnega podjetja Blackwater, ki so leta 2007 v Bagdadu ubili najmanj 17 Iračanov.

Sodnik je obtožnice razveljavil, ker je tožilstvo med preiskavo nepravilno uporabilo izjave obtoženih. Irak je že napovedal pritožbo na odločitev.

Takoj po pokolu na bagdadskem trgu Nisur je v Iraku zavladalo veliko ogorčenje in vlada podjetju Blackwater več ni dovolila opravljanja dela. Blackwater je tam skrbel za diplomatsko varnost. Septembra 2007 so njegovi varnostniki streljali na civiliste na trgu z izgovorom, da so bili napadeni. Blackwater se je takrat preimenoval v podjetje Xe Services.

Bo skesanec edini, ki bo moral za zapahe?

State Department je sprožil preiskavo in varnostniki so dobili zagotovilo, da so njihove izjave le za interno uporabo in ne bodo uporabljene v morebitni kazenski preiskavi. Sodnik Urbina pa je ugotovil, da je tožilstvo svoje primere gradilo na teh izjavah in ker tega ne bi smelo, jim sedaj ostane, da sestavijo nov primer ali pa na zadevo pozabijo.

Varnostniki so bili obtoženi ubojev in drugih manjših zločinov, grozilo pa jim je najmanj 30 let zapora. Po sodnikovi odločitvi v četrtek še ni bilo jasno, kaj se bo zgodilo s šestim varnostnikom, ki je privolil v sodelovanje s preiskovalci, priznal uboj in upal na nižjo kazen. Sedaj se lahko zgodi, da bo edini zaprt zaradi svojih zločinov.

Irak meni, da razveljavitev obtožnic negativno vpliva na ugled ZDA

Irak je že napovedal pritožbo na odločitev. "Na odločitev se bomo pritožili pred ameriškimi sodišči," je za arabsko televizijsko mrežo Al Džazira napovedal svetovalec iraške vlade Saad al Mutalibi. "Če pritožba ne bo ugodno rešena, bo to dodatno otežilo odnose med Irakom in ZDA," je dejal. Menil je še, da razveljavitev obtožnic negativno vpliva na ugled ZDA zunaj njihovih meja.

Ne spreglejte