Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 12. 2008,
18.49

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Nedelja, 14. 12. 2008, 18.49

8 let, 5 mesecev

V Turkmenistanu končali volitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
V Turkmenistanu, z energetskimi viri bogati nekdanji sovjetski republiki, so se zaprla volišča, na katerih so volivci volili nov parlament.

Volitev se je kljub bojkotu opozicijskih skupin po navedbah turkmenistanske vlade udeležilo 90 odstotkov volilnih upravičencev. Koncerti in predstave v čast volitev "Volitve (turkmenistanskega parlamenta) medžlisa potekajo na temeljih širokega pluralizma," je povedal vodja turkmenistanske volilne komisije Murad Karijev. Na voliščih so bile obešene turkmenistanske zastave in slike predsednika Gurbangulija Berdimuhamedova, predstavniki oblasti pa so ob tej priložnosti organizirali tudi koncerte in plesne predstave.

Volivci so lahko poslance izbirali med 288 kandidati. V skladu s septembra sprejeto novo ustavo naj bi okrepili vlogo parlamenta. Z njo se bo število poslancev povečalo s 65 na 125.

Država v senci "Turkmenbašija" Oblasti volitve označujejo kot korak k demokratizaciji, a opazovalcev napovedi o odpiranju države, ki jo je vrsto let avtokratsko vodil decembra 2006 preminuli Saparmurat Nijazov, niso prepričale. Tudi tuji diplomati v Turkmenistanu in strokovnjaki za človekove pravice v tujini opozarjajo, da nad državo še vedno visi senca Nijazova. Njegov naslednik, za Srednjo Azijo z 51 leti relativno mlad voditelj Berdimuhamedov, je napovedal obsežne reforme, a so bili njegovi ukrepi zgolj kozmetični.

Ne spreglejte