Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 1. 2022,
10.14

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

Natisni članek

Avstralija Nova Zelandija izbruh vulkana vulkan tonga

Četrtek, 20. 1. 2022, 10.14

2 leti, 2 meseca

V Tongo prispela prva humanitarna pomoč #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19
tonga | Z novozelandskim letalom so pripeljali humanitarno pomoč, komplete za zasilna bivališča, zabojnike z vodo, električne generatorje, higienske komplete in komunikacijsko opremo. | Foto Reuters

Z novozelandskim letalom so pripeljali humanitarno pomoč, komplete za zasilna bivališča, zabojnike z vodo, električne generatorje, higienske komplete in komunikacijsko opremo.

Foto: Reuters

V državi Tonga v Tihem oceanu so danes pristala prva letala z nujno pomočjo in napravami za vzpostavitev komunikacijskih povezav. Tonga je po izbruhu vulkana in posledičnem cunamiju že pet dni odrezana od sveta.

Avstralska in novozelandska vojaška transportna letala so danes pristala na glavnem letališču te tihomorske kraljevine na otoku Tongatapu, potem ko so s pristajalne steze odstranili pepel, ki se je nabral po sobotnem silovitem izbruhu podvodnega vulkana, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Fotogalerija
1 / 3

Pomoč z Nove Zelandije in iz Avstralije

Z novozelandskim letalom so pripeljali humanitarno pomoč, komplete za zasilna bivališča, zabojnike z vodo, električne generatorje, higienske komplete in komunikacijsko opremo, je povedala novozelandska zunanja ministrica Nanaia Mahuta. Humanitarno pomoč je pripeljalo tudi avstralsko letalo.

Pomoč so obljubile tudi Japonska, Kitajska in Francija. Svetovna banka je obljubila začetnih osem milijonov ameriških dolarjev nujne finančne podpore. Ob tem so poudarili, da se zavedajo, da bodo celotno škodo, ki bo velika, šele ocenili, bo pa Svetovna banka pomagala pri financiranju projektov za utrditev glavne infrastrukture v državi, kot so šole in vladna poslopja ter pristanišča, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Gaspard Ulliel
Trendi Francija je v šoku, na smučanju je umrl njihov slavni igralec

Na prvih posnetkih iz prestolnice Nuku'alofa je videti poslopja, prekrita s pepelom, porušene zidove ter ulice, posejane s kamni, drevesnimi debli in drugimi naplavinami.

V Tongo naj bi danes prispela novozelandska ladja s potapljači in hidrografskimi strokovnjaki ter helikopterjem za pomoč pri dostavi pomoči. Prva naloga strokovnjakov bo preveriti vodne poti in pristope do pristanišča. Druga novozelandska ladja z zalogami pitne vode in drugo pomočjo naj bi prispela v petek, v soboto pa naj v Tongo odplula še tretja ladja. Avstralija naj bi v petek poslala ladjo s pomočjo in dvema helikopterjema.

Pomoč dostavili brez stikov z ljudmi

Zaradi strogih pravil ob pandemiji covid-19, zaradi katerih so v Tongi skoraj brez okužb, bodo pomoč dostavili brez stikov z ljudmi, je povedal novozelandski poveljnik James Gilmour. Dejal je, da bo posadka na tleh samo 90 minut.

Komunikacija z otočjem ostaja omejena, prek satelitskih povezav je mogoče opraviti mednarodne telefonske klice. Povezave so sicer neredne, povpraševanje pa močno presega zmogljivosti, navaja AFP.

Novice Najsilovitejši izbruh zadnjih 30 let. Tonga ostaja odrezana od sveta. #video

Grožnja kolere in diareje

Katastrofa je po ocenah Združenih narodov prizadela več kot 80 odstotkov prebivalcev otočja oziroma 84 tisoč ljudi. Prebivalci nujno potrebujejo hrano in pitno vodo, saj so zaradi cunamija vode na arhipelagu zelo onesnažene s pepelom in umazanijo. Po ocenah Rdečega križa otočanom grozita kolera in diareja.

Tonga je od preostalega sveta odrezana od sobote, ko sta izbruh vulkana Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai in cunami, ki je sledil, povzročila veliko gmotno škodo. Po prvih podatkih so umrli trije ljudje, številni so bili poškodovani. Valovi cunamija so bili visoki tudi do 15 metrov.

Moč izbruha 500-krat močnejša od atomske bombe

Novozelandski poveljnik Jim Gilmour je danes dejal, da so do zdaj potrdili samo tri smrtne žrtve. Glede na jakost eksplozije pri izbruhu vulkana, ki jo je bilo mogoče videti iz orbite, kot tudi cunamija, ki so ga čutili po vsem Tihem oceanu, sicer ne bi bil presenečen, če bi bilo več poškodovanih.

Raziskovalci ameriške vesoljske agencije Nasa so izračunali, da je bila moč izbruha vulkana 500-krat močnejšo od atomske bombe, odvržene na Hirošimo, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Ne spreglejte