Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 4. 2024,
7.10

Osveženo pred

2 tedna, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

stanovanjska soseska napad smrtne žrtve brezpilotni letalniki Rusija Harkov Ukrajina

Četrtek, 4. 4. 2024, 7.10

2 tedna, 4 dni

V ruskem napadu uničena ena največjih ukrajinskih elektrarn: "Zastrašujoče je"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12
Ukrajina | Elektrarna stoji nedaleč od Kijeva. | Foto X/@MaimunkaNews

Elektrarna stoji nedaleč od Kijeva.

Foto: X/@MaimunkaNews

V množičnem napadu je bila uničena ena največjih elektrarn v Ukrajini, je razvidno s posnetkov. Elektrarna je popolnoma uničena, vsi delavci pa so na srečo preživeli. 

Xena, ena največjih elektrarn v Ukrajini, je bila uničena v množičnem ruskem raketnem napadu. Kot poroča ukrajinski Interfax, ki se sklicuje na visokega uradnika elektrogospodarstva, je termoelektrarna popolnoma uničena.

Elektrarna stoji nedaleč od Kijeva, glavnega mesta Ukrajine, in proizvede približno 57 odstotkov energije, potrebne za oskrbo kijevske regije z električno energijo. Ruski raketni napad je bil izveden zgodaj zjutraj z raketami in brezpilotnimi letali, ruske sile pa so ciljale na ukrajinsko energetsko infrastrukturo.

"Obseg uničenja je zastrašujoč"

Iz družbe Centrenergo, ki upravlja termoelektrarno, so sporočili, da je elektrarna "popolnoma onesposobljena", vsi delavci, ki so bili v izmenah med napadom, pa so preživeli.

Centernergo je dejal, da je bil incident "črn dan" v zgodovini podjetja. Andrei Gota, predsednik nadzornega odbora, je dejal: "Obseg uničenja je zastrašujoč."

Velik požar je zajel turbino, reševalci pa še vedno poskušajo požar omejiti, poroča Interfax Ukrajina.

V najmanj petih ukrajinskih regijah so bile poškodovane transformatorske postaje in druge elektrarne, v regiji Harkov pa je brez elektrike ostalo najmanj 200 tisoč ljudi.

Rusko obrambno ministrstvo je medtem sporočilo, da so bili čez noč v "množičnih napadih" v Ukrajini zadeti naftni, plinski in energetski objekti.

 V ruskih napadih na Harkov umrlo najmanj šest ljudi

Štirje moški srednjih let, med njimi trije reševalci, so bili ubiti v bombardiranju stanovanjske stavbe v gosto poseljenem delu mesta Harkov, je na Telegramu sporočil župan Igor Terehov.

Ob tem je v napadu na drugo stanovanjsko sosesko umrla starejša ženska, na obrobju mesta pa še en moški, je sporočil guverner regije Harkov Oleg Sinegubov.

Sinegubov je povedal še, da je bila regija Harkov ponoči tarča ruskih napadov z 20 brezpilotnimi letalniki šahed iranske izdelave, pri čemer jih je ukrajinski zračni obrambi uspelo sestreliti več kot polovico.

Ukrajinska mesta so skoraj vsako noč tarča ruskih napadov, pri čemer je Harkov blizu meje z Rusijo med najpogosteje napadanimi.

O zračnih napadih ukrajinskih sil so medtem poročali tudi z območij v regiji Doneck na vzhodu in regiji Herson na jugu Ukrajine, ki so pod ruskim nadzorom, pri čemer so bile po navedbah lokalnih proruskih oblasti skupno ubite tri osebe.

Rusija v povezavi z napadom na koncertno dvorano aretirala še tri ljudi

Medtem so ruske oblasti v povezavi z nedavnim strelskim napadom na koncertno dvorano Crocus v moskovskem predmestju Krasnogorsk aretirale še tri ljudi, je danes sporočila ruska zvezna varnostna služba FSB. Po njenih navedbah je trojica osumljena sodelovanja pri načrtovanju napada, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruske oblasti so v povezavi z napadom doslej pridržale 12 ljudi, pri čemer so jih osem obtožile kaznivih dejanj, povezanih s terorizmom. Med njimi je tudi četverica iz Tadžikistana, ki je obtožena izvedbe napada na koncertno dvorano. Prejšnji teden so nato v tadžikistanski prestolnici Dušanbe aretirali devet ljudi, ki naj bi bili povezani s četverico.

FSB je danes sporočila, da je v Moskvi, Jekaterinburgu in Omsku zaradi domnevnega financiranja in novačenja sostorilcev za napad aretirala še tri ljudi. Vsi naj bi izvirali iz Srednje Azije, pri čemer naj bi imel en rusko državljanstvo, navaja ruska tiskovna agencija Tass.

"Dva od pridržanih sta nakazala denar za nakup strelnega orožja in vozil, uporabljenih v terorističnem napadu, tretji pa je bil neposredno vpleten v novačenje sostorilcev (...) in financiranje storilcev," je v izjavi sporočila FSB.

Jens Stoltenberg, generalni sekretar, Nato
Novice Stoltenberg: Ukrajina ima nujne potrebe, na mizi sto milijard evrov težak predlog
Napad z droni na Dnipro, Ukrajina
Novice Ruske rakete zadele vrtec in fakulteto: ranjenih najmanj 18 oseb, Zelenski obljubil povračilne ukrepe
Volodimir Zelenski
Novice Zelenski znižal starostno mejo za vpoklic rezervistov
dron
Novice Ukrajina z droni napadla območje v notranjosti Rusije #video
Ne spreglejte