Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 10. 2012,
12.29

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Rusija zakon veleizdaja

Četrtek, 25. 10. 2012, 12.29

7 let, 12 mesecev

V ruski dumi sprejet predlog spremembe zakona o veleizdaji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predlog zakona o veleizdaji predvideva, da bi lahko veleizdaje obtožili tudi tiste, ki so državne skrivnosti pridobili nevede.

Ruski zakonodajalci so osnovali predlog zakona o veleizdaji, s katerim bi spremenili nekaj določil že obstoječega zakona. Po novem zakonu naj bi bili stiki s tujci lahko osnova za kazenski pregon, pri čemer ne bo kaznivo samo izdajanje državnih skrivnosti, temveč tudi njihovo prejemanje, prenašanje in objavljanje. Novosti novega zakona pa so prestrašile tako ruske nevladne organizacije kot politično opozicijo.

Stari zakon namreč predvideva, do so lahko veleizdaje obtoženi le tisti, ki imajo dostop do državnih skrivnosti, po novem zakonu pa bodo lahko obtoženi tudi tisti, ki so do državnih skrivnosti prišli nevede. "Če kot laik vprašaš nekega strokovnjaka o določeni temi ali industriji in vam ta pove nekaj, kar je nekje slišal, vendar se izkaže, da gre za državno skrivnost, boste lahko v težavah," je povedal Andrej Soldatov, strokovnjak za ruske varnostne zadeve.

Predlog morata potrditi še zgornji dom parlamenta in predsednik Predlog spremembe je že potrdila ruska duma in spodnji dom ruskega parlamenta, in sicer je zanj glasovalo 375 od 450 poslancev. Samo dva poslanca sta glasovala proti, drugi so se glasovanja vzdržali. Da bo predlog spremembe tudi stopil v veljavo, ga morata potrditi še zgornji dom parlamenta in ruski predsednik Vladimir Putin.

Juri Gorbunov, namestnik direktorja za zvezne varnostne zadeve, je sicer že v preteklosti večkrat povedal, da bi takšen zakon omogočal razkrinkanje mednarodnih organizacij, ki jo za krinko uporabljajo tuji vohuni. Veleizdaja naj bi tako vključevala omogočanje finančne, tehnične, svetovalne in druge vrste pomoči tistim, ki želijo škodovati ruski državni varnosti ali spodkopati njen politični sistem, neodvisnost ter teritorialno in ozemeljsko celovitost. Tako bi ruska vlada dobila moč, da bi kazensko preganjala tudi mednarodne organizacije, kot sta Svetovna zdravstvena organizacija ali Amnesty International.

Glavni cilj je zmanjšanje dokazov za obsodbo Pri tem pa je Soldatov povedal, da sprememba zakona ni namenjena pregonu opozicije, ampak zmanjšanju dokazov, ki so potrebni za obsodbo za vohunstvo. Kljub temu pa so številne nevladne organizacije in opozicije že dvignile obrvi, saj ruska vlada že tako onemogoča njihov obstoj.

Ne spreglejte