Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 6. 2018,
20.39

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

1

Natisni članek

nogometaši otroci pogrešani Tajska

Sreda, 27. 6. 2018, 20.39

5 let, 9 mesecev

V poplavljeni jami na Tajskem še vedno iščejo 12 otrok #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

1

V iskanju 12 mladih nogometašev in njihovega trenerja, ki so se ob hudem nalivu zatekli v podzemno jamo, na Tajskem bijejo vedno hujšo bitko s časom. Pogrešajo jih že od sobote, ko se po treningu niso vrnili domov.

V upanju, da so si zatočišče našli v zračnem žepu sicer povsem poplavljene jame, jih danes išče že več kot tisoč ljudi. Pri tem jih ovira novo hudo deževje, voda zato še naprej narašča.

Zgodaj zjutraj se je voda v jamskih rovih dvigala tudi za 15 centimetrov na uro, a v bitki s časom hočemo in moramo zmagati, so neutrudni reševalci.

"Še vedno upamo. Prinesli smo dodatne črpalke, da bi znižali gladino vode in potapljačem olajšali delo," je povedal Chalermichai Sittisart, predstavnik tajske vojske.

Jamo prečesavajo pripadniki specialnih enot

Jamo in njeno okolico prečesavajo vojaki, potapljači in pripadniki specialnih enot. Pomagajo si s toplotnimi senzorji, da bi morda zaznali položaj pogrešanih, ter s številnimi vodnimi črpalkami.

"Potapljačem je najbolj pomembno to, da nam uspe znižati gladino vode, da bo dovolj prostora, preden voda doseže strop," je povedal Anupong Paojinda, tajski notranji minister.

Fotogalerija
1 / 12

Glasov otrok še niso zaznali

Ker je edini vhod v jamo zalit, poskušajo najti luknjo, ki bi jo razširili in v podzemlje prišli po drugi poti. In čeprav so v jamo speljali že več kot kilometer dolg kabel, da bi si osvetlili rove, reševalci bolj kot ne tavajo v temi. Glasov pogrešanih v več kot devet kilometrov dolgi jami še niso zaznali.

Edina sled za dečki ostajajo njihova kolesa, nogometni čevlji in nekaj odtisov v blatu.

Nemočnim staršem, ki v obupu kličejo svoje otroke, pa ob obredih, ki jih izvajajo, da bi jih bogovi vendarle uslišali, ne preostane drugega kot čakanje in upanje, da se bo zgodil čudež in bodo otroke, stare od 11 do 16 let, v jami našli žive.

Ne spreglejte