Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 8. 2010,
11.48

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 1. 8. 2010, 11.48

7 let, 12 mesecev

V Pakistanu že več kot 1000 smrtnih žrtev poplav

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Pakistanu, katerega so v minulih dneh prizadele najhujše poplave v zgodovini, je število zabeleženih smrtnih žrtev poplav danes preseglo 1000.

Reševalci še vedno poskušajo prebiti do preživelih.

30.000 ljudi je še vedno odrezanih od sveta Vlada je v državi že razglasila izredno stanje, saj naj bi v zadnjih 36 urah padlo več kot 312 milimetrov dežja. V severozahodnem delu Pakistana, ki so ga poplave najbolj prizadele, se reševalci še naprej poskušajo prebiti do več kot 30.000 ljudi, ki so ostali odrezani od sveta.

Najbolj prizadeti sta pokrajini Šangia in Swat, kjer so bili uničeni praktično vsi mostovi, brez povezav v zunanjim svetom pa je tudi mesto Pešavar, eno največjih pakistanskih mest.

Dejanska škoda še ni znana Monsunsko deževje, ki je botrovalo poplavam, se sicer nekoliko umirja in poplavne vode so se že začele umikati. Voda je uničila več tisoč hektarjev poljščin, vladne stavbe, podjetja, šole, mostove in hiše.

Oblasti bodo tako lahko začele izvajati natančnejše preglede prizadetih območij, ki bodo razkrili dejansko škodo. Bojijo se, da je v resnici stanje še veliko slabše, kot pa kaže trenutna slika.

Najhujše poplave v zgodovini države

Trenutno je na terenu 43 vojaških helikopterjev ter preko 100 ladij. V reševanjih sodeluje okrog 30.000 vojakov. Število žrtev je preseglo 1000, na najbolj prizadetih območjih pa je še vedno pogrešanih vsaj 150 oseb. Najmanj milijon čuti posledice poplav.

Prebivalcem v nedostopnih predelih poskupajo reševalci s helikopterji dostaviti hrano, v pomoč pa so jim tudi predstavniki Združenih narodov, ki sodelujejo pri deljenju hrane in ostale najnujnejše pomoči.

Vremenoslovci napovedujejo nove padavine Reševalci se najbolj bojijo, da bi se padavine, ki so napovedane za prihodnje dni, razširile po vsej državi in tako ogrozile tudi druge dele države, predvsem provinco Sindh. S tem bi se tudi povečalo število smrtnih žrtev in gmotna škoda.

EU za pomoč Pakistanu namenja 30 milijonov evrov Katastrofa v Pakistanu je spodbudila hiter odziv EU. Ta je pripravila 30 milijonov evrov vreden paket takojšnje pomoči za Pakistan Finančno pomoč namenila postavitvi zasilnih bivališč ter sanitarij ter dobavi pitne vode in odej. Prav tako bodo pomoči deležni tisti, ki bežijo zaradi nasilja ali terorističnih dejanj.

"Varnostne in humanitarne razmere v Pakistanu so zelo negotove," je dejala evropska komisarka za humanitarno pomoč Kristalina Georgieva. Zato bo EU skrbno nadzorovala delitev pomoči.

Ne spreglejte