Petek,
11. 10. 2024,
6.05

Osveženo pred

3 ure, 28 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,17

Natisni članek

Natisni članek

Oslo nobelova nagrada Nobelova nagrada za mir

Petek, 11. 10. 2024, 6.05

3 ure, 28 minut

V Oslu bodo razglasili dobitnike Nobelove nagrade za mir

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,17
Nobelova nagrada za mir WFP | Podelitev Nobelovih nagrad za mir bo v skladu s tradicijo potekala v Oslu, medtem ko bodo ostale podelili v Stockholmu.

Podelitev Nobelovih nagrad za mir bo v skladu s tradicijo potekala v Oslu, medtem ko bodo ostale podelili v Stockholmu.

V Oslu bodo danes razglasili dobitnike letošnje Nobelove nagrade za mir. Na seznamu nominirancev za najprestižnejšo izmed Nobelovih nagrad je letos 286 kandidatov, postopek izbire pa bodo verjetno znova zaznamovali številni konflikti, ki divjajo po vsem svetu, med drugim na Bližnjem vzhodu, v Ukrajini in Sudanu.

Na seznamu kandidatov je skupno 197 posameznikov in 89 organizacij. Seznam je sicer tajen, vendar lahko tisti, ki so upravičeni do nominacije, razkrijejo, koga so predlagali. Tako je že znano, da so med kandidati tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres, agencija ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) in Meddržavno sodišče (ICJ) v Haagu, ki po navedbah francoske tiskovne agencije AFP veljajo za ožje favorite.

Konzorcij nevladnih organizacij Norveški svet za mir je predvidel, da bi nagrado lahko prejela UNRWA in njen vodja Phillipe Lazzarini, kar bi bilo "veliko priznanje za njihovo delo v težkih razmerah" v Gazi. To bi verjetno močno ujezilo izraelske oblasti, ki agencijo obtožujejo sodelovanja s palestinskim gibanjem Hamas.

"Nobelove nagrade za mir letos ne bi smeli podeliti"

Nekateri strokovnjaki, med njimi vodja Mednarodnega inštituta za mirovne raziskave (Sipri) Dan Smith, so medtem menili, da letos sploh ne bi smeli podeliti nagrade za mir, saj po svetu divja več kot 50 aktivnih konfliktov.

Lani je nagrado prejela iranska borka za pravice žensk Narges Mohamadi, ki v Iranu prestaja večletno zaporno kazen. Svoje življenje je posvetila obrambi človekovih pravic, med drugim z zavzemanjem za odpravo smrtne kazni in obveznega nošnja hidžaba za ženske v Iranu.

Podelitev Nobelovih nagrad za mir bo v skladu s tradicijo potekala v Oslu, medtem ko bodo ostale podelili v Stockholmu. Podelitev poteka 10. decembra – na obletnico smrti Alfreda Nobela, ki je preminil leta 1896. Vsaka nagrada prinaša tudi 11 milijonov švedskih kron oz. nekaj več kot 900 tisoč evrov. Če je dobitnikov več, se znesek med njih razdeli.

Han Kang
Novice Nobelova nagrada za literaturo letos južnokorejski pisateljici Han Kang
Nobelova nagrada 2021
Novice Nobelova nagrada za kemijo trem znanstvenikom za dosežke na področju raziskovanja proteinov
Dimitrij Muratov Nobelova nagrada
Novice Znana sta prejemnika Nobelove nagrade za fiziko
Victor Ambros in Gary Ruvkun, nobelova nagrajenca
Novice Nobelovo nagrado prejela ameriška znanstvenika za raziskavo mikro RNK