Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 5. 2011,
15.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 1. 5. 2011, 15.20

8 let

V Natovem napadu ubiti Gadafijev sin in vnuki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V obstreljevanju Tripolija so Natova letala ubila najmlajšega sina libijskega voditelja Moamerja Gadafija in tri njegove vnuke.

V Moskvi so izrazili dvom v trditve zavezništva, da Gadafi in njegova družina niso tarča Natovih napadov. Libijski uporniki pa medtem niso prepričani, da je bil Gadafijev sin sploh ubit. Rusi pozvali k takojšnji prekinitvi ognja "Trditve članic koalicijskih sil, da cilj napadov nad Libijo ni fizično uničenje Moamerja Gadafija in članov njegove družine, vzbuja resen dvom," so sporočili z ruskega zunanjega ministrstva. Zavezništvo so pozvali k takojšnji prekinitvi ognja ter poudarili, da so v Moskvi ob poročilih o civilnih žrtvah v Libiji vse bolj zaskrbljeni. "Vse, kar je Gadafi izrekel v zadnjih tednih, je bila laž" V utrdbi libijskih upornikov, mestu Bengazi na vzhodu države so ponoči najprej glasno praznovali smrt 29-letnega Gadafijevega sina Seifa al Araba in treh vnukov, kasneje pa se je po mestu začel širiti dvom, ali ne gre pri tem morda le za propagando režima v Tripoliju. Agencija ob tem povzema izjave več prebivalcev Bengazija, ki novicam ne verjamejo, saj - kot dodajajo - je bilo vse, kar je Gadafi izrekel v zadnjih tednih, laž.

Zveza Nato je potrdila, da so njena letala v Tripoliju v obstreljevanju v soboto zvečer zadela vladno poslopje oziroma "poveljniško in kontrolno poslopje v soseski Bab al Azizja", medtem ko trditve o smrti Gadafijevega sina in vnukov zaenkrat ostajajo nepotrjene. Tudi britanski premier David Cameron za BBC ni mogel potrditi omenjenih smrti, zatrdil je le, da so vsi napadi Nata v skladu z mandatom Varnostnega sveta ZN. ZDA zadeve zaenkrat niso komentirale.

Tiskovni predstavnik libijske vlade Musa Ibrahim, ki je ponoči sporočil smrt Seifa al Araba in treh otrok, je sicer novinarjem pokazal neko močno poškodovano hišo znotraj napadenega kompleksa in ob tem namignil, čeprav ne izrecno dejal, da gre za hišo, v kateri je umrl Gadafijev sin. Hiša je bila povsem uničena in zdelo se je praktično nemogoče, da bi lahko iz nje kdorkoli prišel živ.

Najvišji predstavnik Rimskokatoliške cerkve v Tripoliju, škof Giovanni Martinelli je za italijansko televizijo nato potrdil, da je bil ubit Seif al Arab. "Potrjujem, da je bil ubit sin vodje," je dejal škof, ko je z drugimi cerkvenimi dostojanstveniki stal pred tremi trupli, prekritimi z zastavami. Pri tem je Nato, ZN in mednarodno skupnost pozval, naj prenehajo z bombardiranjem Libije. Škof, ki živi v Tripoliju že 30 let, je dodal, da je Gadafi doslej ščitil katolike in kristjane v Libiji ter da mu je treba pomagati, da najde obliko dialoga.

Najmlajši Gadafijev sin veliko časa preživel v Nemčiji 29-letni Seif al Arab naj bi bil najmlajši od Gadafijevih sedmih sinov. V zadnjih letih naj bi veliko časa preživel v Nemčiji. Med drugim je študiral v Münchnu, kjer naj bi veliko časa porabil tudi za zabave in večkrat prišel v navzkrižje s policijo, čeprav ni bil nikoli dejansko kaznovan. V Libijo se je po poročanju medijev vrnil februarja letos. Gadafi je imel poleg osmih otrok sicer tudi posvojenko, ki pa je bila ubita v ameriškem letalskem napadu leta 1986.

Vsi trije Gadafijevi vnuki, ki naj bi bili ubiti v soboto, so mlajši od 12 let.

Pristanišče Misrate v plamenih Gadafijeve sile so medtem silovito obstreljevale pristanišče v Misrati. V obstreljevanju sta umrli najmanj dve osebi, pristanišče pa je v plamenih. Združeni narodi pa so iz prestolnice Tripoli zaradi razmer evakuirali svoje osebje, medtem ko v Bengaziju ostajajo.

Gadafijeve sile uničujejo tuja veleposlaništva Velika Britanija in Italija sta Gadafijeve sile obtožili uničevanja diplomatskih predstavništev njunih, pa tudi drugih držav v Tripoliju. Italijansko zunanje ministrstvo je Gadafijeve sile obtožilo vandalizma, ter da so poškodovale italijansko veleposlaništvo in tudi diplomatska predstavništva drugih držav v libijski prestolnici. Italija je sicer osebje umaknila že pred tedni, sporočilo pa objavila po poročilih o požaru v prostorih njenega veleposlaništva v Tripoliju.

Velika Britanija izgnala libijskega veleposlanika Za predstavništva katerih drugih držav gre, Rim ni pojasnil. Napade nanje je potrdil tudi britanski zunanji minister William Hague. Ob tem je sporočil, da so libijske sile uničile rezidenco njihovega veleposlanika in drugega osebja veleposlaništva v Tripoliju, ki so sicer prazna že tedne. Zato je iz Velike Britanije izgnal libijskega veleposlanika, ki mora državo zapustiti v 24 urah.

"Smrt sina in vnukov bo morda še povečala Gadafijevo jezo" Italijanski notranji minister Roberto Maroni je medtem dejal, da Rim resno jemlje grožnje o maščevanju Gadafija, potem ko se je Italija odločila, da bo sodelovala v Natovih letalskih napadih v Libiji. Gadafi je v soboto namreč zagrozil, da bo "bitko prenesel v Italijo". "Gadafijeve besede potrjujejo, da moramo budno spremljati situacijo, zato smo okrepili nadzor nad nacionalnim ozemljem," je povedal Maroni.

Maroni je še dejal, da Gadafijeve sobotne grožnje, da bo "prenesel bitko v Italijo", ne bi smeli podcenjevati ter da ne gre zgolj za propagando. Dodal je tudi, da bo smrt njegovega sina in vnukov morda "še povečala Gadafijevo jezo".

Ne spreglejte