Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 12. 2008,
13.31

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 17. 12. 2008, 13.31

8 let, 5 mesecev

V Londonu obsodili iraškega zdravnika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Britansko sodišče je iraškega zdravnika Bilala Abdulo, ki je bil obtožen sodelovanja v spodletelih bombnih napadih v Londonu in Glasgowu, spoznalo krivega za poskus umora več sto ljudi.

Sodišče je Bilala Abdulo obsodilo na dosmrtno kazen. Za zapahi bo sicer moral preživeti najmanj 32 let. 29-letnega zdravnika je britanska policija prijela takoj po napadu na letališče v Glasgowu, saj je bil sovoznik v avtomobilu bombi, ki je treščil v potniški terminal letališča, pri čemer je bilo poškodovanih pet ljudi. Londonska policija je že dan pred tem v središču britanske prestolnice odkrila dva avtomobila, v katerih sta bili doma narejeni eksplozivni napravi. Poskusa napada sta bila po ugotovitvah policije povezana.

"Verski skrajnež" zaradi prepričanj ostaja nevaren za britansko javnost

Sodnik, ki je vodil sojenje, je v Veliki Britaniji rojenega Abdulaha označil za "verskega skrajneža" in dejal, da zaradi svojih skrajnih prepričanj ostaja nevaren za britansko javnost. Obsodil ga je na dve dosmrtni kazni, ob čemer mora obsojenec v zaporu preživeti najmanj 32 let.

Med sojenjem je Abdulah priznal, da je "terorist", a je obenem zaradi napada na Irak terorizma obtožil tudi britansko vlado. Poleg tega je trdil, da je skušal z napadom zgolj izraziti politično stališče in ni poskušal nikogar ubiti ali raniti. Njegov soobtoženec, 28-letni jordanski zdravnik Mohamed Aša, je bil medtem oproščen vseh obtožb.

Ne spreglejte