Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 1. 2010,
11.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 1. 1. 2010, 11.39

8 let

V Litvi zaustavili edino baltsko nuklearko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Litvi so v četrtek ob 23. uri dokončno zaustavili jedrsko elektrarno Ignalina. Litva je s tem izpolnila obljubo o zaustavitvi elektrarne, ki jo je dala ob priključiti k EU leta 2004.

Ignalina je kot edina jedrska elektrarna na območju Baltika doslej pokrivala kar 70 odstotkov potreb po elektriki v Litvi. Z zaustavljanjem drugega od dveh reaktorjev so začeli že v četrtek ob 8. uri zjutraj, dokončno pa so ga zaustavili ob 23. uri. Prvi reaktor omenjene elektrarne je Litva sicer zaustavila že ob koncu leta 2004.

Zaustavljeni reaktor podoben črnobilskemu V četrtek zaustavljeni reaktor, ki je podoben reaktorju iz zloglasne elektrarne v Černobilu, kjer se je leta 1986 zgodila jedrska katastrofa, je bil po mnenju mnogih nevaren. Predstavniki elektrarne in litovskih oblasti so na drugi strani sicer zatrjevali, da bi elektrarna lahko nemoteno obratovala še 20 let.

Litvanci želeli podaljšano delovanje Jeseni 2008 je sicer v Litvi potekal referendum o zaprtju Ignaline, na katerem se je več kot 90 odstotkov litovskih volivcev odločilo za podaljšanje delovanja nuklearke. A izid referenduma zaradi prenizke, manj kot 50-odstotne volilne udeležbe ni bil veljaven. Ignalina je bila sicer zadnja elektrarna z reaktorjem tipa Černobil, ki deluje izven Rusije. Litva si je prizadevala za podaljšanje delovanja elektrarne vsaj do leta 2012, saj naj bi zaradi zaprtja postala energetsko popolnoma odvisna od Moskve. Ta pa svoje energetske vire pogosto uporablja tudi kot politično orožje.

Litva sicer gradi nov jedrski reaktor, ki naj bi začel obratovati med letoma 2018 in 2020, med letoma 2015 in 2016 pa naj bi elektriko dobavljala tudi iz Poljske in Švedske. V vmesnem obdobju bo nekdanja sovjetska republika kljub vsemu odvisna od ruskih dobav.

Ne spreglejte