Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 3. 2009,
9.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 1. 3. 2009, 9.38

8 let

V Baskiji in Galiciji potekajo regionalne volitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V španskih avtonomnih pokrajinah Baskija in Galicija volijo poslance v regionalna parlamenta.

Volitve pomenijo prvi preizkus zaupanja v španskega premiera Joseja Luisa Rodrigueza Zapatera, potem ko je država konec leta 2008 zašla v recesijo. Volišča so se odprla ob 9. uri, zaprla pa se bodo ob 20. uri po srednjeevropskem času, ko naj bi lokalne televizijske postaje objavile prve rezultate. Več pozornosti so zaradi razširjenega nasilja baskovske separatistične organizacije Eta deležne volitve v Baskiji, kjer naj bi bili prvi uradni rezultati volitev znani ob 21.30, končni začasni rezultati pa ob 23. uri.

V času volitev naj bi načrtoval bombni napad Volilna udeležba v Baskiji je bila do 12. ure okoli 17-odstotna, kar je nekaj višji odstotek od volitev leta 2005. V Galiciji je bila udeležba 15,8-odstotna, so sporočili predstavniki lokalnih oblasti. Policija v Baskiji je sicer le nekaj ur pred odprtjem volišč v kraju Billabona aretirala domnevnega člana Ete, ki naj bi v času volitev načrtoval bombni napad. Policija je po aretaciji preiskala tudi njegovo bivališče in našla material za pripravo bomb, vključno z detonatorji in eksplozivi, ki jih običajno uporablja Eta. Osumljenec naj bi bil vpleten tudi v eksplozijo bombe pri televizijskem oddajniku 16. januarja v Baskiji, je sporočila policija.

V Baskiji so glavni tekmeci Baskovska nacionalistična stranka (PNV) in socialisti, ki se jim v zadnjem času krepi podpora. Poleg tega se PNV sooča z notranjimi delitvami zaradi radikalne politike svojega vodje, baskovskega premiera Juana Joseja Ibarretxeja, katerega poskus organizirati referendum o baskovski samoodločbi je ustavilo špansko ustavno sodišče. Vodja baskovskih socialistov Patxi Lopez je po drugi strani prepričan, da mu bo uspelo poenotiti Baske, v primeru zmage pa zagotavlja večjo avtonomijo v okviru Španije.

Na volitvah zaradi prepovedi, ki so ji botrovale povezave z Eto, ne smeta sodelovati dve baskovski skrajni stranki, Aslatasiuna in DM3. Slednja je volitve označila za nedemokratične in volivce pozvala, naj oddajo neveljavne glasovnice. K bojkotu volitev pa je pozvala tudi Eta.

Za naklonjenost 2,6 milijona volivcev v Galiciji pa sta se v predvolilni kampanji v prvi vrsti borili desnica, ki je bila v tej pokrajini dolgo časa na oblasti, in socialisti, ki od leta 2005 vladajo z regionalnimi zavezniki, Galicijskim nacionalističnim blokom (BNG). Vprašanje samoodločbe v luči volitev ni bilo posebej v ospredju, si pa BNG prizadeva, da bi Španija uradno priznala "nacionalni značaj Galicije".

Ne spreglejte