SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Urad Merklove krasi Göringova preproga

3

termometer

 | Foto:
Perzijska preproga, ki je bila nekoč last Hermanna Göringa, krasi urad nemške kanclerke Angele Merkel. Preproga naj bi bila le ena izmed umetnin, ki so bile odvzete Judom med vojno.

Čeprav je od druge svetovne vojne minilo že skoraj 70 let, pa se po Nemčiji pojavljajo različne umetnine, ki so nekoč pripadale Judom, vendar so jih nacisti zaplenili. Iste umetnine po poročanju nemškega Spiegla krasijo številne zgradbe nemške zvezne vlade ali pa se nahajajo v različnih muzejih po Nemčiji.

Umetnine, ki so nekoč pripadale Judom, krasijo tudi vladne stavbe Preproga, ki krasi urad Merklove, pa ni edina iz Göringove kolekcije, ena krasi še vladno rezidenco v Bonnu. Med letoma 1933 in 1945 so nacisti po vsej Evropi zaplenili na tisoče kosov umetnin, nakita, draguljev in drugih vrednih stvari. Velik del zaplenjenih umetnin še vedno ni bil vrnjen pravim lastnikom, ker največkrat ne vedo, komu so zaplenjene stvari pripadale, zato njihovim naslednikom stvari ne morejo vrniti.

Nacisti so sicer umetnino po zaplembi fotografirali in jo primerno kategorizirali, kljub temu pa niso zapisovali lastnikov. Najmanj 875 umetnin si je prisvojil Göring, sicer Hitlerjeva desna roka, 56 umetnin pa je pripadlo Hitlerju. Razlog, zakaj so dragocene umetnine zaplenili povsod, kjer so se pojavili, je ta, da je Hitler sanjal o muzeju v Linzu, kjer bi bili predstavljeni vrhunci germanske umetnosti.

Umetnine so se skrivale v rudnikih soli Tik pred kapitulacijo je Göring poskušal rešiti svojo kolekcijo, zato jo je z vlakom poslal proti Avstriji, vendar so vlak prestregli. Veliko umetnin pa se je skrivalo tudi v avstrijskih rudnikih soli, predvsem v rudniku Altaussee, kjer so Hitlerjevi možje skrili 27 Rembrandtovih slik in slike Rubensa, Goye in Maneta, piše Jutarnji list.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin