SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Univerza bo žrtvam spolnih zlorab plačala skoraj 60 milijonov dolarjev

2

termometer

Univerza Penn State iz ameriške zvezne države Pensilvanije je privolila v plačilo 59,7 milijona dolarjev odškodnine 26 žrtvam spolnih zlorab pomočnika trenerja ameriškega nogometa Jerryja Sanduskega.

Sandusky je v letih od 1994 do 2008 spolno zlorabljal fante, ki jih je novačil prek svoje nogometne dobrodelne organizacije. Posiljeval jih je na univerzi, doma in v hotelih. 69-letni Sandusky je bil lani obsojen na najmanj 30 in največ 60 let zapora, kar pomeni, da bo umrl za zapahi. Denar je zahtevalo 32 domnevnih žrtev, vendar je posebna komisija šestim zahtevo zavrnila. Na sodnem procesu proti Sanduskemu je pričalo osem zlorabljenih fantov.

Škandal je močno odmeval v ZDA, saj je bil šef Sanduskega slavni trener Joe Paterno, ki je s šolsko nogometno ekipo osvojil številne lovorike. Univerza ga je vrgla iz službe in s kampusa odstranila njegov spomenik, univerzitetna nogometna zveza pa ga je izbrisala iz statistike. Paterno je vedel za zlorabe, vendar ni ukrepal oziroma obvestil policije. Umrl je lani za posledicami pljučnega raka v starosti 85 let.

Univerza je odpustila tudi predsednika Grahama Spanierja, še dva uslužbenca pa preganjajo, ker prav tako kot Paterno nista ukrepala. Novi predsednik univerze Rodney Erickson je izrazil upanje, da bo plačilo odškodnine pomagalo žrtvam pri okrevanju. Čeprav ne morejo popraviti preteklosti, pa lahko po njegovih besedah poskrbijo za to, da se kaj podobnega ne bo zgodilo nikoli več.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin