SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Turški protestniki zavračajo Erdoganovo zadnje opozorilo

4

termometer

 | Foto:
Turški protestniki so sporočili, da bodo ostali v carigrajskem parku Gezi, čeprav jih je premier Recep Tayyip Erdogan pozval, naj se od tam umaknejo. Protestnikom je premier poslal zadnje opozorilo.

"Ostali bomo v parku Gezi z vsemi našimi zahtevami in spalnimi vrečami," je sporočila skupina Solidarnost s Taksimom. Ob tem so v skupini zavrnili tudi predlog o razpisu referenduma o spornem urbanističnem načrtu, ki je bil povod za proteste.

Za referendum prepozno Demonstranti so sicer prepričani, da bi bil referendum dobra rešitev, če bi bil predlagan takoj ob začetku protestov. Takrat bi to po njihovem mnenju predstavljajo neposredno demokracijo, sedaj pa je to le še taktična poteza. Prepričani so tudi, da bi se referendum sprevrgel v glasovanje za ali proti Erdoganu.

Erdogan je protestnikom sicer poslal "zadnje opozorilo", naj zapustijo park Gezi. "Naše potrpljenje je pri koncu. Zadnjič svarim. Ne bomo več čakali. Umaknite se in nam pustite, da ukrepamo proti ilegalnim organizacijam," je po poročanju turških medijev dejal premier.

Tako v Ankari kot v Istanbulu je sicer tisoč odvetnikov zapustilo sodišče v črnih haljah in se pridružilo protestnikom. Protestirali so proti nečloveškemu ravnanju s protestniki med protesti. Več kot 12 odvetnikov so aretirali, ker so izrazili svoje mnenje o pretirani uporabi sile policije. "Naše prijatelje, ki so jih pridržali v Istanbulu, so aretirali samo zato, ker so v javnosti prebrali izjavo za medije," je za BBC povedal odvetnik Mehmet Toker. "Tukaj smo, da zagotovimo svobodo govora," je še dodal.

Več kot pet tisoč poškodovanih Protestniki sicer Erdogana obtožujejo, da je postal preveč avtoritativen in da poskuša vpeljati islamske vrednote v sekularno državo. "Zatiranje traja že več mesecev," je povedal odvetnik Ege Inal. "Vlada je enaka tistim, ki so jih ves čas kritizirali. Zato smo tukaj," je dodal. V 12-dnevnih protestih je bilo poškodovanih več kot pet tisoč protestnikov in več sto policistov, umrli so štirje ljudje.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin