Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
31. 1. 2009,
10.10

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 31. 1. 2009, 10.10

8 let, 5 mesecev

Tudi na čelu ameriških republikancev temnopolti politik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Nacionalni odbor ameriške Republikanske stranke je za svojega predsednika izvolil nekdanjega podguvernerja Marylanda Michaela Steelea.

Tako je postal prvi temnopolti vodja ameriških republikancev v njihovi zgodovini. Republikanska stranka se je po šestih letih skoraj popolne prevlade v Washingtonu že leta 2006 znašla v težavah, ko so demokrati na volitvah osvojili večino v kongresu, leta 2008 pa so jo povečali in dobili tudi svojega predsednika Baracka Obamo. Republikanski stranki je začelo groziti, da bo postala regionalna stranka, saj je trdno podporo ohranila le na jugu ZDA. Bel konzervativni srednji sloj ključna baza republikancev Stranka ni razširila svoje baze, ki ostaja pretežno bel konservativni srednji razred, demokrati pa so v svoje vrste privabili nove ljudi, med njimi mlade in utrdili podporo med manjšino, ki čez nekaj desetletij to več ne bo - Latinoameričani. Zmaga Michaela Steelea je malce presenetljiva, glede na to, kako se je začel boj za položaj šefa republikancev.

"BBarackObamaa, magičnizamorcc"

Med kandidati je bil tudi nekdanji šef stranke v državi Tennessee Chip Saltsman, ki je 168-članskemu nacionalnemu odboru stranke poslal zgoščenko s pesmijo, ki naj bi bila šaljiva, z naslovom "BBarackObamaa, magičnizamorcc". Takšna poteza je govorila o tem, da se republikanci iz dveh porazov niso veliko naučili.

Duncun: "očitno piha veter sprememb" Saltsman je pred glasovanjem odstopil, nato pa se je razvijalo precej dramatično, saj je Steele za zmago potreboval kar šest krogov. Pred tem je odstopil od kandidature dosedanji vodja stranke Mike Duncan, ki je dejal, da "očitno piha veter sprememb", pa tudi drugi temnopolti kandidat, nekdanji državni sekretar Ohia Ken Blackwell. V zadnjem krogu je Steele ugnal šefa republikancev v Južni Karolini Katona Dawsona.

Vključeval bo tudi drugače misleče Steele je po zmagi dejal, da je napočilo jutro nove stranke, ki bo šla v novo smer z močjo in prepričanjem. Napovedal je, da bo stranka vključevala tudi drugače misleče, obenem pa dodal, da ne bodo popustili niti za ped in bodo premagali vse tiste, ki jih bodo skušali ovirati. Steele je med vsemi kandidati veljal za najbolj zmernega, čeprav je prepričan konservativec, še posebej pri socialnih vprašanjih, kot je pravica do umetne prekinitve nosečnosti.

Ne spreglejte