Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 11. 2022,
11.03

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,81

12

Natisni članek

ZDA predsednik Donald Trump

Petek, 4. 11. 2022, 11.03

1 leto, 6 mesecev

Trump znova namignil na možnost vnovične kandidature

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,81

12

Donald Trump | Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je že večkrat namignil, da se bo znova potegoval za predsedniški stolček. | Foto Reuters

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je že večkrat namignil, da se bo znova potegoval za predsedniški stolček.

Foto: Reuters

Bivši ameriški predsednik Donald Trump je znova namignil, da bi se lahko na volitvah leta 2024 ponovno potegoval za položaj predsednika ZDA. "Da bo naša država uspešna, varna in slavna, bom to zelo, zelo, zelo verjetno storil še enkrat leta 2024," je dejal v četrtek zvečer na republikanskem volilnem zborovanju v Sioux Cityju v zvezni državi Iowa.

"Pripravite se, to je vse, kar vam pravim," je dodal 76-letnik, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Britanski BBC navaja, da je bil to eden njegovih najmočnejših namigov o morebitni vnovični kandidaturi do zdaj.

Trump je v Sioux Cityju nastopil kot govornik na prvem od štirih zborovanj v podporo republikanskim kandidatom na kongresnih volitvah, ki bodo v torek.

Trump poraza še vedno ne prizna

V nastopu je ponovil že večkrat ovrženo trditev, da je zmagal tudi na volitvah leta 2020. Republikanec še danes noče priznati poraza predsedniku ZDA Joeju Bidnu, ki pred torkovimi volitvami prav tako sodeluje na zborovanjih v podporo demokratskim kandidatom.

Na vmesnih volitvah v ZDA prihodnji torek bodo volivci glasovali o vseh 435 sedežih v predstavniškem domu in približno tretjini sedežev v senatu. Poleg tega bodo v več zveznih državah potekale tudi guvernerske volitve. V obeh domovih kongresa imajo demokrati večino. Po javnomnenjskih raziskavah imajo republikanci dobre možnosti, da osvojijo večino v predstavniškem domu. V senatu pa je napovedana tesna tekma.

Newyorški sodnik za Trumpovo podjetje uvedel neodvisnega nadzornika

Trump se sicer v zadnjem času spopada s številnimi težavami glede poslovanja svojih podjetij. Newyorški sodnik Arthur Engoron je v četrtek uslišal zahtevo pravosodnega ministrstva države v civilni tožbi proti podjetju Trumpa in uvedel neodvisnega nadzornika, ki bo bdel nad določenim poslovanjem podjetja in potrjeval ali zavračal odločitve vodstva. Sodnik je nadzornika določil za poslovanje Trumpove organizacije z bankami in za morebitno večjo prodajo premoženja.

Newyorško pravosodno ministrstvo Trumpovo organizacijo oziroma Trumpa toži zaradi domnevnega lažnega ocenjevanja vrednosti premoženja. Za potrebe pridobivanja posojil naj bi se premoženje precenilo, za potrebe davkarije pa podcenilo.

Sodnik je določil, da mora Trumpovo podjetje sodišče obvestiti 14 dni pred prodajo kakršnegakoli premoženja, ki je navedeno v lanski finančni izjavi podjetja. Trumpovi odvetniki so se zahtevi tožilcev močno upirali, sodnik pa je ugotovil, da je dokazov o lažnih cenitvah premoženja več kot dovolj za uspeh tožbe.

Tožba želi omejiti poslovanje Trumpove organizacije v New Yorku ter izdati prepoved Trumpu in njegovim trem najstarejšim otrokom, Donaldu mlajšemu, Ivanki in Ericu, vodenje kateregakoli podjetja v državi.

Paul Pelosi
Novice Osumljenec za napad na moža Pelosijeve obtožen poskusa umora in ugrabitve
Steve Bannon
Novice Trumpov svetovalec Bannon za rešetke
Donald Trump
Novice Afera tajni dokumenti: Trumpovo pritožbo zavrnili brez komentarja
Ne spreglejte