Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 5. 2019,
10.11

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

2

Natisni članek

ZDA Donald Trump Japonska Kitajska trgovinska vojna

Ponedeljek, 27. 5. 2019, 10.11

4 leta, 11 mesecev

Trump: ZDA niso za spremembo režima v Iranu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

2

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Predsednik ZDA Donald Trump je skupaj s prvo damo Melanio na štiridnevnem obisku na Japonskem, v okviru katerega se je danes srečal z japonskim premierjem Shinzom Abejem. Na skupni novinarski konferenci je Trump poudaril, da si ZDA ne prizadevajo za spremembo režima v Iranu. Predsedniški par je pred tem sprejel novi japonski cesar Naruhito.

Donald Trump je na skupni novinarski konferenci s Shinzom Abejem poudaril, da si ZDA ne prizadevajo za spremembo režima v Iranu. "Poznam številne ljudi iz Irana, to so plemeniti ljudje. Iran ima priložnost da postane ugledna država, z istim vodstvom. Ne prizadevamo si za spremembo režima. To bi rad jasno povedal. Prizadevamo si, da ne bo nobenega jedrskega orožja. Sploh si ne želim prizadeti Irana," je dejal Trump. Ponovil je kritike, da je mednarodni jedrski sporazum z Iranom iz leta 2015 slab, a dodal, da je odprt za nova pogajanja.

Japonski premier je izrazil pripravljenost, da Tokio posreduje pri razbremenitvi napetosti med Washingtonom in Teheranom.

Govorila tudi o Severni Koreji

Poleg Irana je bila osrednja tema pogovorov z Abejem še Severna Koreja, ki za Japonsko velja za glavno grožnjo. Predsednik ZDA je severnokorejskega voditelja Kim Jong-una, s katerim se je osebno srečal dvakrat, opisal kot zelo pametnega moža, ki se zaveda pomena denuklearizacije Korejskega polotoka.

"Ve, da se z jedrskim (...) lahko zgodi zgolj slabo," je še dejal ameriški predsednik, ki je tudi ponovil, da ima Severna Koreja velik gospodarski potencial. Abe je tudi ponovno dejal, da se je pripravljen sestati s Kim Jong-unom. Dodal je, da je Trump podprl neposredne pogovore med Tokiom in Pjongjangom.

Trump prepričan, da obstajajo dobre možnosti za nov trgovinski sporazum s Kitajsko

Predsednik ZDA je danes v Tokiu tudi izrazil prepričanje, da obstajajo zelo dobre možnosti za sklenitev trgovinskega sporazuma med ZDA in Kitajsko. "Menim, da bosta ZDA in Kitajska v prihodnosti imeli dober trgovinski sporazum in tega se veselimo," je po pogovorih s predsednikom japonske vlade še dejal Trump.

Trumpa in Melanio je danes sprejel tudi novi japonski cesar Naruhito. Predsednik ZDA je prvi tuji voditelj, ki ga je sprejel cesar Naruhito, odkar je 1. maja zasedel japonski prestol. Trump je po obisku palače dejal, da je "velika čast in velika stvar" sestati se z novim cesarjem.

Peking: Trgovinski pogovori morajo temeljiti na vzajemnem spoštovanju

Trgovinski pogovori z ZDA morajo temeljiti na vzajemnem spoštovanju in enakopravnosti, so po Trumpovi izjavi, da obstaja zelo dobra možnost za sklenitev sporazuma med državama, sporočili iz Pekinga.

Kitajska je po pojasnilih tiskovnega predstavnika zunanjega ministrstva Lu Kanga vedno vztrajala na tem, da morajo posvetovanja med Kitajsko in ZDA, tudi gospodarska in trgovinska, temeljiti na vzajemnem spoštovanju, enakopravnosti in medsebojnih koristih, pojasnila Luja povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je pojasnil tiskovni predstavnik, so bili namreč priča različnim izjavam o kitajsko-ameriških pogovorih od različnih predstavnikov, vključno tistih na visokih položajih. "Včasih je rečeno, da bo dogovor dosežen kmalu, včasih pa, da je težko doseči dogovor," je poudaril Lu.

Ne spreglejte