Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 6. 2017,
21.04

Osveženo pred

6 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

1

Natisni članek

Donald Trump Barack Obama Kuba

Petek, 16. 6. 2017, 21.04

6 let, 10 mesecev

Trump naznanil spremembe politike ZDA do Kube

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

1

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je v Miamiju pred člani organizacije veteranov propadle invazije v Prašičjem zalivu in kubanskimi priseljenci v ZDA zatrdil, da v celoti odpravlja politiko predsednika Baracka Obame v smeri normalizacije odnosov. Pred tem je sicer Bela hiša sporočila, da gre le za nekaj sprememb.

Trump je pri kubanskih priseljencih in njihovih potomcih v Miamiju, ki si najbolj želijo strmoglavljenja Castrovega režima v stari domovini, doživel navdušen sprejem. Med drugim je zatrdil, da je komunizem povsod po svetu, kjer je vladal, vse uničil.

Obamovo politiko približevanja med Kubo in ZDA je označil za zgrešeno in zbrani množici zagotovil, da jo v celoti odpravlja. Poudaril je, da je to obljubil pred volitvami. "Preklicujem popolnoma enostranski dogovor prejšnje administracije s Kubo," je dejal Trump, pri čemer je mislil, da je dogovor enostranski v korist kubanske vlade.

Kubanski priseljenci so bili med drugim jezni na Obamo, ker je končal s politiko, ki je tistim beguncem s Kube, ki jim je uspelo stopiti na suha ameriška tla, avtomatično podelila dovoljenje za delo in bivanje. Trump je dejal, da ne bodo dovolili nevarnih potovanj Kubancev v ZDA, a Obamova odločitev ostaja v veljavi.

Po novem bodo lahko potovali le v organiziranih skupinah

Tudi diplomatski odnosi med državama ostajajo še naprej vzpostavljeni, kubanski Američani lahko še vedno potujejo domov in pošiljajo na Kubo denar, na Kubo pa bodo lahko še vedno potovali tudi Američani, čeprav po novem le v organiziranih skupinah potovalnih agencij, kar bo precej dražje. Individualni obiski bodo še naprej dovoljeni z akademsko, športno ali izobraževalno utemeljitvijo.

Bela hiša sporoča, da se bodo ekonomske aktivnosti usmerjale stran od kubanskega vojaškega monopola in v smer razvoja odnosov z zasebnim sektorjem na Kubi. Kako natančno se bo to zgodilo, še ni jasno. Ameriške letalske družbe in križarske turistične ladje lahko še naprej opravljajo promet med državama.

Trump potrjuje veljavnost embarga proti Kubi in zavrača pozive ZN k njegovi ukinitvi. Po novem se bo redno poročalo o napredku politične in ekonomske svobode na Kubi, vse nadaljnje izboljšanje odnosov med državama pa bo odvisno od tega napredka.

Ne spreglejte