Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 8. 2008,
9.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 29. 8. 2008, 9.12

8 let

Tropska nevihta Gustav terjala že 67 življenj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Število žrtev tropske nevihte Gustav se je povzpelo že na 67. Samo na Haitiju je zaradi divjanja narave umrlo 59 ljudi, v Dominikanski republiki pa je Gustav zahteval osem življenj.

Neurje je danes že doseglo obalo Jamajke, kjer se z vetrovi s hitrostjo do 110 kilometrov na uro pomika proti jugu otoka in odnaša strehe. Bojijo se, da bi se nevihta lahko konec tedna okrepila in v ponedeljek dosegla ZDA kot orkan. Ameriški minister za domovinsko varnost Michael Chertoff je zato v četrtek obiskal New Orleans, kjer že potekajo priprave na morebitni udar novega orkana, tri leta po uničujoči Katrini. Tropska nevihta Gustav je v četrtek divjala po Jamajki in ogrožala Kajmanske otoke, nakar naj bi zavila v Mehiški zaliv in v začetku drugega tedna ogrožala ameriško obalo.

Gustav bi lahko ob udaru na obalo Mehiškega zaliva v ZDA postal orkan tretje stopnje z vetrovi hitrosti do 180 kilometrov na uro, vendar za zdaj še ni jasno, kje natančno naj bi prišel na obalo in kakšna bo njegova dejanska moč. Zato so v pripravljenosti vse od Teksasa do severnega dela Floride, čeprav evakuacijskih ukrepov še ne izvajajo.

V New Orleansu dobro pripravljeni na prihod orkana Chertoff je po pogovoru z županom New Orleansa Rayjem Naginom in guvernerjem Louisiane Bobbyjem Jindalom dejal, da so imeli tri leta časa za dobro pripravo na prihod novega orkana in da so pripravljeni. Katrina je leta 2005 razdejala New Orleans in spravila v težave zvezno vlado predsednika Georgea Busha, ki se je porazno odzvala na katastrofo.

Če Gustav res postane močan orkan in udari na ZDA, se bo to zgodilo ravno v času republikanske nacionalne konvencije v Minnesoti. Busheva administracija bo imela v tem primeru priložnost za popravni izpit, predsedniški kandidat John McCain pa bo izgubil del medijske pozornosti.

V pripravljenosti avtobusi za evakuacijo Mesto New Orleans bo z obvezno evakuacijo počakalo do treh dni pred predvidenim prihodom orkana, kar bo odvisno tudi od njegove moči. Sicer so v pripravljenosti avtobusi za evakuacijo, prav tako so v pripravljenosti nacionalne garde držav ob Mehiškem zalivu.

V Atlantiku se je medtem oblikovala nova tropska nevihta, letos že osma po vrsti, ki je dovolj močna, da je dobila ime. Poimenovali so jo Hanna in za zdaj jo spremljajo vetrovi hitrosti 65 kilometrov na uro. Trenutno še ni mogoče napovedati, ali bo postala orkan in če bo dosegla obalo ZDA.

Ne spreglejte