Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 7. 2008,
10.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 11. 7. 2008, 10.24

8 let

Tožilec ICC bo zahteval zaporni nalog za predsednika Sudana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) Luis Moreno-Ocampo bo v ponedeljek zahteval izdajo zapornega naloga za sudanskega predsednika Omarja al Baširja, piše danes Washington Post.

Moreno-Ocampo naj bi namreč predsednika obtožil genocida in zločinov proti človečnosti, zaradi katerih je v sudanski pokrajini Darfur umrlo na stotisoče ljudi. To bi bilo prvič, da bi ICC tovrstnih zločinov obtožil nekoga, ki še zaseda položaj predsednika, hkrati pa bi bil pomemben korak naprej, da sodišče za grozodejstva v Darfurju pokliče na odgovornost tudi ostale predstavnike sudanske vlade.

Nekateri diplomati Združenih narodov sicer opozarjajo, da utegne ta korak otežiti mirovni proces v Darfurju, ne izključujejo pa tudi možnosti maščevanja sudanskih sil nad okoli 10.000 pripadniki mirovnih sil ZN in Afriške unije (AU). Celo sudanski veleposlanik pri ZN Abdalmahmud Abdalhalem Mohamed je posvaril, da se Moreno-Ocampo "igra z ognjem" in da bo imela izdaja zapornega naloga "hude posledice".

V zločine vpleten "celoten državni aparat" Da namerava tožilec v ponedeljek predstaviti nove dokaze glede zločinov v Darfurju ter imenovati enega ali več osumljencev. Ob tem navaja nedavno izjavo Morena-Ocampa, da naj bi bil v zločine v Darfurju vpleten "celoten državni aparat".

Osumljeni ostajajo na prostosti Obenem AP pojasnjuje, da lahko sodnik izda zaporni nalog za kateregakoli od osumljencev, ki jih imenuje tožilstvo, če seveda presodi, da predstavljeni dokazi to opravičujejo. A hkrati dodaja, da bodo osumljenci verjetno še dolgo na prostosti, saj ICC nima svoje policije, ki bi izvršila zaporni nalog, Sudan pa je pristojnost sodišča zavrnil in se zavezal, da mu ne bo predal nobenih osumljencev.

Aprila lani je ICC izdal zaporna naloga za dva Darfurca, Ahmeda Haruna in Alija Košejba. Obema je tožilstvo v kar 51 točkah obtožnice očitalo vrsto vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti.

Ne spreglejte