Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Ponedeljek,
16. 10. 2017,
11.29

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

1

Natisni članek

Justin Trudeau Emmanuel Macron Sebastian Kurz Jüri Ratas Volodimir Grojsman Saleh Ali Al Sammad Leo Varadkar Tamim bin Hamad Al Thani

Ponedeljek, 16. 10. 2017, 11.29

6 let, 6 mesecev

To so najmlajši svetovni voditelji

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

1

sebastian kurz | Foto Reuters

Foto: Reuters

Najverjetnejšega novega avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza pogosto primerjajo s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom in kanadskim premierjem Justinom Trudeaujem. Ne le zaradi svežine, ki naj bi jo prinesel, temveč predvsem zaradi mladosti.

Kurz, ki mu kanclerski položaj lahko odnese le še koalicija med na nedeljskimi volitvami drugo- in tretjeuvrščenimi socialdemokrati in svobodnjaki, je pri komaj 31 letih tik pred tem, da postane eden od najmlajših voditeljev na svetu. Macron, ki je maja letos prevzel predsedovanje Franciji, je star 39 let, Trudeau pa je novembra 2015 postal 23. premier Kanade, ko je bil star slabih 45 let. A omenjena dvojica voditeljev po letih Kurzu ni najbližje. Poglejmo, kdo so preostali najmlajši svetovni voditelji.

10. Emmanuel Macron, predsednik Francije


Emmanuel Macron | Foto: Reuters Foto: Reuters
Macron bo 21. decembra dopolnil 40 let. Francijo vodi od 14. maja letos.

9. Volodimir Grojsman, premier Ukrajine
Volodimir Grojsman | Foto: Reuters Foto: Reuters

Groysman, ki ukrajinsko vlado vodi od 14. aprila lani, bo 40 svečk upihnil 20. januarja prihodnje leto.

Miro Cerar je vodenje slovenske vlade prevzel 18. septembra 2014, približno tri tedne po tem, ko je 25. avgusta dopolnil 51 let. Borut Pahor pa je kot predsednik 23. decembra 2012 prisegel, ko je bil star 49 let (premier je postal leta 2008, ko je bil star 45 let).


8. Matteo Fiorini, glavni regent San Marina

Fiorini je glavni regent San Marina od 1. oktobra letos. Na tem mestu je že bil med 1. oktobrom 2011 in 1. aprilom 2012. Fiorini bo 10. februarja prihodnje leto dopolnil 40 let.

7. Jüri Ratas, premier Estonije
Jüri Ratas | Foto: Reuters Foto: Reuters

Ratas je vodenje estonske vlade prevzel 23. novembra 2016, 2. julija letos pa je dopolnil 39 let.

6. Saleh Ali al Sammad, predsednik višjega političnega sveta Jemna
Saleh Ali Al Sammad | Foto: Reuters Foto: Reuters

Al Sammad je na položaju predsednika višjega političnega sveta, izvršnega telesa, ki vlada Jemnu, od 15. avgusta lani. Prvega januarja letos je dopolnil 38 let.

5. Leo Varadkar, vodja irske vlade
Leo Varadkar | Foto: Reuters Foto: Reuters

Varadkar je na čelu irske vlade od 14. junija letos, star je 38 let. Rodil se je 18. januarja 1979.

4. Jigme Khesar Namgyel Wangchuck, kralj Butana
Jigme Namgyel Wangchuck | Foto: Facebook/Yellow Bhutan Foto: Facebook/Yellow Bhutan

Jigme kraljestvu, ujetemu med Kitajsko in Indijo, vlada od 9. decembra 2006 (okronan je bil 6. novembra 2008), 21. februarja prihodnje leto pa bo dopolnil šele 38 let.

Za primerjavo. Trenutno najstarejši svetovni voditelj je Robert Mugabe. Predsednik Zimbabveja (na tem mestu je od leta 1987) je 21. februarja dopolnil 93 let.


3. Tamim bin Hamad Al Thani, katarski emir
Tamim bin Hamad Al Thani | Foto: Reuters Foto: Reuters

Al Thani je osmi emir Katarja postal 25. junija 2013, le nekaj dni zatem, ko je dopolnil 23 let (rodil se je 3. junija 1989).

2. Kim Džong Un, vrhovni voditelj Severne Koreje
severna koreja, kim jong un | Foto: Reuters Foto: Reuters

Natančna letnica rojstva Kima ni znana, ocenjujejo, da se je rodil 8. januarja med letoma 1982 in 1984. Vodenje najbolj izolirane države na svetu je prevzel po smrti očeta Kim Džonga Ila 30. decembra 2011, le nekaj dni, preden je dopolnil 30 (oziroma 29 oziroma 28 let).

1. Enrico Carattoni, glavni regent San Marina

Carattoni je od 1. oktobra letos skupaj s Fiorinijem glavni regent San Marina. Ob nastopu mandata je bil star 32 let (rojstni dan je praznoval 18. maja).

Kronan že v maternici

Med kraljevinami in drugimi oblikami vladavine, kjer oblast prehaja iz ene generacije družine v drugo, so zelo mladi vladarji precej pogosti. Tako je Alfonso XIII. prevzel špansko žezlo pri le 16 letih leta 1902, kralj pa je postal že z rojstvom, saj je njegov oče Alfonso XII. umrl, še preden se je on rodil. Do njegove polnoletnosti je kraljevino v njegovem imenu vodila njegova mati Maria Cristina Astrurijska.

Najmlajši kralj pa je Šapur II., deveti kralj perzijskega Sasanidskega cesarstva, ki je vladal od leta 309 do 379. Ko je njegov oče, kralj Hormizd II.. leta 309 urml, so perzijski plemiči njegove nastarejše tri sinove odstranili, prestol pa namenili še nerojenemu otroku ene od žena Hamida II. Šapur II. je tako edini kralj v zgodovini, ki je bil kronan še, ko je bil v maternici (krono so položili na trebuh njegove mame).
Ne spreglejte