Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sreda,
4. 3. 2015,
14.23

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 4. 3. 2015, 14.23

7 let, 12 mesecev

To je država, ki se pripravlja na konec sveta

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kako uničiti zloglasno Islamsko državo? Bo potrebna kopenska invazija ali bo zadostovala politika počasnega puščanja krvi džihadistom z letalskimi napadi ter podporo Kurdom in iraškim šiitom?

Islamska država, ki jo vodi samooklicani kalif Abu Bakr Al Bagdadi, nadzoruje ozemlje, ki je večje od Velike Britanije in na katerem živi osem milijonov ljudi. Kljub letalskim napadom še vedno izvaja usmrtitve ter množične pomore kristjanov, šiitov in sunitskih "odpadnikov".

Islamska država in zgodnji islam iz sedmega stoletja Kot piše kanadski novinar Graeme Wood v ameriški reviji The Atlantic, je treba za učinkovit spopad z Islamsko državo vedeti, kaj sploh je Islamska država in kateri so njeni cilji. Po njegovem mnenju je napačna razlaga, da je Islamska država neislamska.

Kot ugotavlja, džihadisti Islamske države v resnici želijo civilizacijo vrniti v okvire sedmega stoletja, v čas zgodnjega islama preroka Mohameda, in ne uporabljajo vere le kot nekakšno krinko za dosego političnih ciljev, kot so nekateri menili za nekdanjega vodjo teroristične organizacije Al Kaida Osamo bin Ladna.

Islamska država oživlja križanje in suženjstvo "Dejstvo je, da je Islamska država res islamska. Zelo islamska. Res je, da privablja psihopate in pustolovce, nabrane večinoma iz odrinjenega prebivalstva Bližnjega vzhoda in Evrope. Toda vera, ki jo pridigajo njihovi najbolj goreči privrženci, izhaja iz dosledne in celo učene razlage islama," je prepričan Wood.

Kot poudarja poznavalec islama Bernard Haykel, se džihadisti Islamske države držijo pravil zgodnjega islama glede vojskovanja proti sovražniku: to vključuje tudi križanje in obglavljanje nasprotnikov ter zasužnjevanje njihovih otrok in žensk.

Težnja po poboju na stotine milijonov ljudi Eno od ideoloških jeder Islamske države je tudi vprašanje odpada od islama oziroma izobčenje iz islama (takfiri doktrina). Kazen za odpad od islama (sem štejejo od prodaje alkohola in drog do britja brade) je namreč smrt. Kot odpadnike od islama džihadisti Islamske države, ki so suniti, vidijo tudi šiite.

Torej je po njihovi ideologiji treba pobiti vseh 200 milijonov šiitov, kar bi bil – če bi jim uspelo – največji genocid na svetu do zdaj. Kako resno džihadisti jemljejo takfiri doktrino, kažejo razprave, kaj naj storijo z jazidi (kurdsko versko ločino, ki si je izposodila prvine islama): ali naj jih vse pobijejo, ker so odpadniki od islama, ali naj jih kot pogane le dodelijo džihadistom za sužnje (seveda po tem, ko pobijejo tiste, ki se jim upirajo)?

Naloga kalifa je vodenje osvajalnih vojn proti nemuslimanom Islamska država je torej država, ki hoče svet "očistiti" s pobojem velikega števila ljudi. Zaradi zaprtosti Islamske države pred svetom ni znana prava razsežnost pobojev. Toda glede na informacije, ki se pojavljajo na internetu, se posamične usmrtitve dogajajo vsak dan, množični pomori pa na nekaj tednov.

Bistveni pogoj za obstoj Islamske države je vodenje vojne oziroma džihada. Glavna naloga kalifa je prav vodenje osvajalnih vojn. Kalifat se mora namreč nenehoma ozemeljsko širiti in osvajati tuje, nemuslimanske dežele.

Vsako leto vsaj en džihad Kalif ne sme upoštevati trajnosti meja ali sklepati trajnih mirovnih sporazumov. Mogoč je le začasen mir, pa še ta ne sme veljati za vse sovražnike hkrati. Kalif mora namreč sprožiti vsaj en džihad na leto proti nevernikom. Priznanje meja bi bil za Islamsko državo namreč ideološki samomor.

Islamska država prav tako ne sme na primer poslati veleposlanika v OZN, ker bi bilo to upoštevanje avtoritete zunaj Alaha. Prepovedane so tudi demokratične volitve za izbiro kalifa.

Kako bo mesija pred koncem sveta popeljal džihadiste k zmagi Džihadizem Islamske države je tudi milenarističen – pripravlja se namreč na apokalipso oziroma konec sveta. Džihadisti so prepričani, da se bo v Dabiku, ki leži v bližini mesta Alep v Siriji, zgodil velik spopad med zahodnimi armadami (tako imenovanimi križarji) in Islamsko državo.

Ko bodo džihadisti zmagali, se bo začelo odštevanje do konca sveta. Še pred tem bodo, tako so prepričani, osvojili vse ozemlje do Bosporja (nekateri pravijo, da ves svet), bili nato v protiofenzivi nevernikov potisnjeni v Jeruzalem, dokler ne bodo pred koncem sveta dokončno zmagali pod vodstvom mesije oziroma Mahdija.

Kopenski napad na osrčje Islamske države? Kot meni Wood, bi bil zato kopenski napad na Islamsko državo napaka, saj bi le udejanjil njihove mite o odločilnem spopadu z zahodnimi državami. Prav tako Kurdi in iraški šiiti niso sposobni zasesti vsega območja v Iraku in Siriji, ki ga naseljujejo arabski suniti.

Boljša izbira sta počasno spodjedanje Islamske države z letalskimi napadi ter podpora Kurdom in šiitom na tleh, da ti zaustavijo širjenje Islamske države oziroma jo počasi ozemeljsko krčijo.

Počasna smrt Islamske države? Vsak mesec, ko se Islamska država ne bo ozemeljsko širila, bo vse manj osvajalna država v slogu preroka Mohameda in vse bolj še en spodletel bližnjevzhodni režim, ki ljudem ne more dati obljubljene blaginje, je prepričan Wood. In s tem bo džihadistično-apokaliptično ideologija Islamske države na vse bolj majavih nogah.

Ne spreglejte