Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 3. 2015,
13.17

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Boris Nemcov Vladimir Putin teorije zarote Ukrajina

Torek, 3. 3. 2015, 13.17

3 leta, 2 meseca

Teorije zarote: Nemcova so ubili Američani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pojavljajo se najrazličnejše teorije o tem, kdo je ubil vodjo ruske opozicije.

Na tisoče ljudi se danes zgrinja v Center Saharov v Moskvi, kjer se poslavljajo od ruskega opozicijskega politika Borisa Nemcova, ki je bil umorjen v petek.

Kot vsak odmeven dogodek je tudi atentat na vodjo ruske opozicije izzval mnogo teorij o tem, kdo je morilec oziroma kdo je naročil umor. Opozicija trdi, da ga je umoril Vladimir Putin, uradne teorije umora pa vpletenost Kremlja seveda izključujejo, vpletajo pa druge možne krivce od Američanov do ljubosumnih bivših žen.

Umor je delo zahodnih obveščevalcev V državnih ruskih medijih se je nemudoma pojavila trditev, da je bil "Nemcov žrtveno jagnje tistih, ki jih nič ne ustavi pri doseganju njihovih političnih ciljev". S tem so ciljali na to, da ga je ubila opozicija sama ali pa Zahod. Rusi so očitno to razumeli tako: ubili so ga vohuni ZDA. V povezavi z opozicijo. Kremelj je že lani obtožil Zahod, da skrivoma pomaga opoziciji pri organiziranju protestov in da želijo tako, kot so povzročili krizo v Ukrajini, to storiti tudi v Rusiji.

Zato ni čudno, da zdaj glede na neformalne internetne ankete organizacije AntiMaidan kar 45 odstotkov tistih, ki so odgovorili na anketo, verjame, da so Nemcova ubili Američani z namenom, da bi sprovocirali proteste, podobne tistim na kijevskem Maidanskem trgu. Na drugem mestu po odgovorih je, da ga je ubila opozicija sama, da bi podžgala zanimanje za proteste. V to verjame 23 odstotkov anketiranih.

"Nekateri ubijajo javno, pred kamerami, tako kot islamisti na Bližnjem vzhodu. Drugi ubijajo na tak način, da se ne vidi, da so povezani z umorom, ob tem pa momljajo nekaj o demokraciji," je za državno televizijo Rossia-1 že v nedeljo dejal Dimitrij Kiseljov, direktor državnega medijskega konglomerata Russia Today in zatrdil, da je bila to zrežirana "krvava provokacija".

Tudi drugi uradniki oblasti so v medijih dajali podobne izjave o vpletenosti Zahoda. "Zakaj bi se bali teorij zarote? Poglejte, kaj počne CIA. Ugrabljajo naše državljane, jih mučijo, delajo lahko vse, kar hočejo," je za isto televizijo dejal poslanec skrajno nacionalistične liberalno demokratske stranke Andrej Lugovoj. Prav njega v Veliki Britaniji želijo poklicati na zaslišanje v zvezi z njegovo vlogo pri zastrupitvi vohuna Aleksandra Litvinenka leta 2006. "Ne opozicija ne oblast nima toliko koristi od smrti Nemcova, kot jo ima Zahod," je prepričan.

Teorijo o zahodni vpletenosti podpira tudi čečenski voditelj Ramzan Kadirov, ki je na Instagramu zapisal, da "ni dvoma o tem, da so umor Nemcova organizirale zahodne obveščevalne službe, ki iščejo vse načine, da bi Rusijo pahnile v notranji konflikt". Ob tem pa je pozabil, da so Nemcovu grozili tudi njegovi osebni stražarji, ker je vztrajno kritiziral čečenskega voditelja.

Ubili so ga islamski ekstremisti Med sledmi, ki so jih v javnost vrgli preiskovalci, je tudi ta, da je umor delo islamskih skrajnežev. Kot dokaz temu navajajo izjavo policije, da preiskujejo belo lado, ki so jo našli nedaleč od mesta streljanja in da ima avto registrske tablice kavkaške republike Ingušetije.

Razlog za umor Nemcova naj bi bilo to, da je zagovarjal sekularno državo in da je bil zagovornik svobode govora, še posebno po januarskih umorih novinarjev pariškega Charlie Hebdoja. Preiskovalci so tudi dejali, da imajo dokaze o tem, da so mu grozili islamski skrajneži. A ta teorija se zdi res malo verjetna.

Ubili so ga Ukrajinci Dežurni krivci so tudi Ukrajinci. Tiskovni predstavnik ruskih preiskovalcev je namignil, da je treba naročnike umora iskati v Ukrajini, med proukrajinskimi nacionalisti. Nemcov je bil sicer oster nasprotnik ruske intervencije v Vzhodni Ukrajini in je pripravljal poročilo, v katerem bi dokazal rusko vpletenost v konflikt.

Na televizijski postaji Zvezda, ki je v lasti ruskega ministrstva za obrambo, so kot razlago umora ponudili teorijo o proukrajinskih skrajnih nacionalistih. Vodja ukrajinske stranke Desni sektor Dmitro Jaroš je namreč že večkrat izjavil, da bi bilo treba v Rusiji izvajati teroristične napade, s čemer bi oslabili Rusijo. Umor vodje opozicije bi tako prinesel veliko možnosti za kaos v Moskvi.

Tudi v časopisu Izvestija, ki je blizu oblasti, so kmalu po umoru objavili trditev, da preiskovalci raziskujejo v smeri Ukrajine. Sumili naj bi namreč, da je umor naročila ukrajinska obveščevalna služba.

Ubil ga je ljubosumni bivši manekenkin fant Le nekaj ur po umoru pa so Twitter preplavile domneve, da za umorom stoji bivši fant manekenke Ane Duritskaje, ki je bila tri leta dekle od Nemcova. Tudi preiskovalci so dejali, da ne izključujejo osebnih razlogov za umor. Par naj bi se pred kratkim močno sprl, 23-letno dekle naj bi odpotovalo v Švico, kjer naj bi splavila. To je sicer potrdila tudi njena mama, a je dejala, da je bila to njuna zasebna zadeva.

Pojavili so se tudi namigi, da je Duritskaja namenoma vodila svojega partnerja na kraj zločina, na most v bližini Kremlja in da njena vloga ni tako nedolžna. Prav tako naj bi bila sumljiva bivša žena od Nemcova, Raisa Ahmetovna, od katere naj se ne bi nikoli uradno ločil. Ali pa katera od drugih žensk očitno razburljivega ljubezenskega življenja ruskega politika.

Ukrajinska manekenka, edina priča umora, ki so jo tri dni zasliševali, je dejala, da je še vedno v šoku, da ni videla morilca, le bel avtomobil. Dejala je še, da se boji, da jo bodo vpletli v umor in da je vesela, da so ji dovolili, da se vrne domov v Kijev.

Ne spreglejte