Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Ponedeljek,
25. 7. 2016,
8.24

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,08

1

Natisni članek

volitve v ZDA 2016 Hillary Clinton Donald Trump Bernie Sanders Rusija

Ponedeljek, 25. 7. 2016, 8.24

6 let, 6 mesecev

Tabor Clintonove: Ruski hekerji pomagajo Trumpu

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,08

1

Donald Trump, Hillary Clinton | Foto Reuters

Foto: Reuters

Vodja predsedniške kampanje Hillary Clinton je Rusijo obtožil, da je v ozadju objave elektronske pošte, v kateri je vodstvo demokratov kritično do Bernarda Sandersa, demokratskega protikandidata Clintonove.

Rusija naj bi želela z objavo elektronske pošte pomagati republikanskemu kandidatu Donaldu Trumpu k izvolitvi na novembrskih volitvah, saj republikanci postajajo bolj proruski, je za CNN dejal Robby Mook, vodja kampanje Hillary Clinton. "Mislim, da ni naključje, da so elektronsko pošto objavili na predvečer začetka naše konvencije, in to je skrb vzbujajoče," je dejal Mook.

"Strokovnjaki nam pravijo, da so ruski državni akterji vdrli v sistem demokratske stranke in zdaj na različnih spletnih straneh objavljajo elektronsko pošto. Skrb vzbujajoče je, da nam nekateri strokovnjaki pravijo, da so Rusi to naredili z namenom pomagati Donaldu Trumpu," pa je Mook povedal za ABC News.

Trumpov odziv: Obtožbe so absurdne

Donald Trump je med kampanjo izrekel nekaj pohval na račun Vladimirja Putina. | Foto: Donald Trump je med kampanjo izrekel nekaj pohval na račun Vladimirja Putina. Kot dokaz, da želijo Rusi s hekerskimi napadi na demokrate pomagati Trumpu, je Mook navedel Trumpov odnos do zveze Nato. Republikanski kandidat je pred dnevi izjavil, da pod njegovim vodstvom ZDA ne bi nujno pomagale članicam zavezništva, ki za financiranje severnoatlantskega zavezništva ne prispevajo dovolj finančnih sredstev. Takšen odnos gre po mnenju demokratov na roko ruskim interesom v vzhodni Evropi.

Trumpov tabor se je na navedbe odzval z besedami, da bi Clintonova "naredila in rekla vse, da bi zmagala in se obdržala na oblasti v skorumpiranem sistemu". Obtožbe o kakršnikoli pomoči Rusije Trumpu so označili za absurdne.

Kaj piše v elektronski pošti
Objavljena elektronska pošta – objavljenih je več kot 19 tisoč emailov - med drugim razkriva, da naj bi bilo vodstvo demokratov bolj kot Sandersu naklonjeno Clintonovi in ji skušalo pomagati pri osvojitvi nominacije. V elektronski pošti, ki jo je 5. maja napisal nacionalni direktor komuniciranja Luis Miranda, ta namiguje, da bi Clintonovi lahko pomagali tako, da bi začeli postavljati vprašanja o Sandersovi veri. Drugi emaili razkrivajo splošno nenaklonjenost Sandersu.

 

Sanders je zahteval in dosegel odstop predsednice demokratov. | Foto: Reuters Sanders je zahteval in dosegel odstop predsednice demokratov. Foto: Reuters Predsednica demokratov napovedala odstop
Vsebina objavljene elektronske pošte je močno ujezila podpornike Sandersa, ki je v preteklosti tudi sam večkrat opozoril, da je vodstvo stranke ne le bolj naklonjeno Clintonovi, ampak tudi deluje tako, da škodi njemu in favorizira nekdanjo prvo damo.

Vodstvo demokratov je bilo zelo jezno, ker je Sanders dolgo vztrajal pri svoji kampanji, čeprav so bile njegove možnosti za nominacijo le še teoretične. 

Zaradi objave elektronske pošte je svoj odstop ob koncu demokratske konvencije, ki se danes začenja v Filadelfiji, napovedala predsednica demokratske stranke Debbie Wasserman Schultz.


Prejšnji teden, nekaj ur, preden je WikiLeaks na Twitterju objavil elektronsko pošto demokratske stranke, je Bela hiša sklicala varnostni sestanek zaradi vse več poročil o tem, da je Rusija vdrla v sistem Nacionalnega odbora demokratov (DNC), poroča Washington Post in dodaja, da če se obtožbe o ruskih hekerjih izkažejo za resnične, bi bilo prvič, da je Rusija skušala aktivno vplivati na volitve.

Strokovnjaki: Za hekerji stoji Rusija

Hekerji so sredi junija iz računalnikov demokratov med drugim ukradli raziskavo o Donaldu Trumpu. Washington Post navaja več strokovnjakov, ki so prepričani, da so v elektronsko pošto vdrli ruski hekerji. Odgovornost za vdor v sistem DNR prejšnji mesec je sicer prevzel heker Guccifer2, ki trdi, da je Romun, a je po mnenju analitikov povezan z Rusijo.

Kot razlog za domnevne ruske vdore v sistem demokratov Washington Post navaja še objavo panamskih dokumentov, ki so vključevali za ruskega predsednika Vladimirja Putina neugodne dokaze, za katere ruska stran trdi, da so jih objavili Američani, ter olimpijski dopinški škandal, za katerega Moskva verjame, da so ga "skuhale" zahodne obveščevalne agencije.

Ne spreglejte