SiolNET. Novice Svet
3,81

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Zdaj tudi uradno

Švicarji na referendumu zavrnili omejitve priseljevanja iz EU

3,81

termometer

Švicarska vojska | Švicarski volivci so med drugim, kažejo projekcije, s šibko večino podprli nabavo bojnih letal. | Foto: Reuters
Švicarski volivci so med drugim, kažejo projekcije, s šibko večino podprli nabavo bojnih letal. Foto: Reuters

Švicarji so danes na referendumu prepričljivo zavrnili pobudo desničarske Švicarske ljudske stranke (SVP) za omejitev priseljevanja iz EU in so glasovali za uvedbo očetovskega dopusta..

Švicarji so danes na referendumu prepričljivo, z 61,7 odstotka glasov, zavrnili pobudo desničarske Švicarske ljudske stranke (SVP) za omejitev priseljevanja iz EU.

Pobuda o omejitvi priseljevanja iz EU, ki jo podpira desničarska Švicarska ljudska stranka (SVP), vlada pa ji nasprotuje, po pričakovanjih ni dobila dovolj podpore. Predlagatelji trdijo, da se Švica, ki ni članica EU, sooča z nenadzorovanim in čezmernim priseljevanjem. Pozivajo, naj vlada prekliče sporazum z Brusljem iz leta 1999 o prostem pretoku ljudi med Švico in unijo.

Bruselj je po razglasitvi rezultatov že pozdravil odločitev švicarskih volivcev. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je rezultat označila kot pozitiven signal, in poudarila, da želi EU še utrditi in poglobiti odnose s Švico. Glasovanje je na Twitterju pozdravil tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

Švicarji bodo dobili očetovski dopust in bojna letala

S 60,3-odstotno podporo so izglasovali uvedbo dvotedenskega plačanega očetovskega dopusta in nakup novih bojnih letal

V državi, kjer so ženske volilno pravico dobile šele leta 1971, so plačano 14-tedensko porodniško za matere uvedli leta 2005, očetje pa nimajo pravice do dopusta za nego otroka.

Tesna večina za bojna letala

Veliko bolj tesna pa je bila odločitev o nakupu novih bojnih letal in glede novele zakona o lovu, s katero želi švicarska vlada olajšati odstrel volkov. Zakonsko novelo so volivci zavrnili s 51,9 odstotka glasov.

Pri glasovanju o nakupu novih lovskih letal pa je odločilo manj kot 9000 glasov, poroča dpa.

Švicarska politika se že več kot desetletje ukvarja z vprašanjem zamenjave zastarele flote bojnih letal. Leta 2014 se je vlada odločila za nakup 22 letal Gripen E švedskega proizvajalca Saab, a so volivci na referendumu zavrnili sprostitev sredstev za financiranje več milijard evrov vrednega posla.

Vlada vztraja, da Švica potrebuje nadgradnjo svoje flote bojnih letal. Življenjska doba letal F/A-18s se bo iztekla leta 2030, še starejša letala F-5 Tiger pa sploh niso opremljena za nočno letenje.

Vlada je za novo floto pripravila do šest milijard frankov (5,6 milijard evrov). Parlament je že prižgal zeleno luč za sprostitev sredstev, vendar so imeli zadnjo besedo volivci.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin