Ponedeljek,
15. 7. 2024,
7.33

Osveženo pred

8 ur, 33 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 10

Natisni članek

Thomas Matthew Crooks ameriške volitve Donald Trump atentat

Ponedeljek, 15. 7. 2024, 7.33

8 ur, 33 minut

Donald Trump izbral podpredsedniškega kandidata #vŽivo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 10
JD Vance | Na republikanski konvenciji v  Milwaukeeju v ameriški zvezni državi Wisconsin so za predsedniškega kandidata potrdili Donalda Trumpa. | Foto Reuters

Na republikanski konvenciji v Milwaukeeju v ameriški zvezni državi Wisconsin so za predsedniškega kandidata potrdili Donalda Trumpa.

Foto: Reuters

Ameriški republikanci so se zbrali na nacionalni konvenciji v Milwaukeeju v ameriški zvezni državi Wisconsin, kjer so Donalda Trumpa razglasili za predsedniškega kandidata. Trump je za podpredsedniškega kandidata izbral 39-letnega J. D. Vancea, senatorja zvezne države Ohio. Odločitev je sporočil na svojem mediju Truth Social.

Dnevni pregled dogodkov:
21.12 Trump razkril podpredsedniškega kandidata

16.29 Sodnica zavrnila Trumpov primer tajnih dokumentov
13.45 Biden po poskusu atentata na Trumpa spremenil politično kampanjo

13.04 Splet preplavile teorije zarote

9.00 Trump prispel na republikansko konvencijo, atentat zanj nadrealistična izkušnja
7.00 Sošolci atentatorja: V šolo je prihajal v lovskih oblačilih

6.00 Biden poziva k znižanju politične temperature
5.45 Gasilec pred smrtjo rešil družino
4.00 Republikanska konvencija v senci atentata

21.12 Trump razkril podpredsedniškega kandidata 

Potem ko so Donalda Trumpa na republikanski konvenciji v Milwaukeeju v ameriški zvezni državi Wisconsin razglasili za predsedniškega kandidata, je ta izbral podpredsedniškega kandidata. To je J. D. Vance, republikanski senator zvezne države Ohio, poroča BBC. 

"Po dolgotrajnem premisleku in razmišljanju ter ob upoštevanju izjemnih talentov mnogih drugih sem se odločil, da je oseba, ki je najprimernejša za prevzem položaja podpredsednika ZDA, senator J. D. Vance iz velike zvezne države Ohio," je na svojem mediju Truth Social sporočil Trump, ki bo v četrtek v Milwaukeeju uradno sprejel predsedniško nominacijo stranke.

Vance je bil še do leta 2017 oster kritik in nasprotnik Trumpa, kasneje si je premislil in je leta 2022 zmagal na senatnih volitvah Ohia s Trumpovo podporo. Pred vstopom v politiko je bil vlagatelj tveganega kapitala, znan pa je tudi po knjižni uspešnici Hillbilly Elegy.

Velja za trdnega pripadnika Trumpovega gibanja Maga (Naredimo Ameriko spet veliko) in po sobotnem neuspešnem atentatu na Trumpa je bil prvi, ki je za nasilje obtožil predsednika ZDA Joeja Bidna oziroma njegovo predsedniško kampanjo.

Vance je spomnil, da Bidnova kampanja Trumpa prikazuje kot največjo nevarnost ameriški demokraciji, ki jo je treba ustaviti.

Bil je eden od številnih potencialnih kandidatov za podpredsednika, Trump pa je z odločitvijo odlašal do začetka konvencije.

Trump si je Vancea med drugim izbral ker podpira njegovo teorijo zarote o ukradenih predsedniških volitvah 2020 in se tako kot on ni pripravljen zavezati, da bo sprejel izid volitev, če bodo volivci izbrali koga drugega kot Trumpa, poročajo ameriški mediji.

"Rezultate volitev bom sprejel le, če bodo pošteni," je nedavno dejal za CNN.

V preteklosti je 39-letni J. D. Vance Donalda Trumpa tudi kritiziral. | Foto: Reuters V preteklosti je 39-letni J. D. Vance Donalda Trumpa tudi kritiziral. Foto: Reuters

16.29 Sodnica zavrnila Trumpov primer tajnih dokumentov

Ameriška zvezna sodnica Aileen Cannon je medtem po poročanju CNN zavrnila primer zaupnih dokumentov proti nekdanjemu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu. Odločila je, da je bil posebni tožilec Jack Smith na položaj imenovan nezakonito in ni imel pooblastil za vložitev primera. 

Smithov urad se bo nemudoma pritožil na zvezno prizivno sodišče v Atlanti, ki je do zdaj že razveljavilo odločitve sodnice v korist Trumpa, poroča NBC. Če jo prizivno sodišče zavrne, se bodo Trumpovi odvetniki potem pritožili še na zvezno vrhovno sodišče.

Trumpa so obtožili nezakonite hrambe strogo zaupnih dokumentov, ki jih je leta 2021 po porazu na predsedniških volitvah z Bidnom odnesel iz Bele hiše in jih ni hotel vrniti vladi. Obtožili so ga tudi, da je oviral preiskavo FBI. Nekdanji predsednik se je izrekel za nedolžnega in krivdo zanikal. Kmalu po razglasitvi sodbe je Trump na svojem družbenem mediju Truth Social objavil, da bi morala biti zavrnitev postopka na Floridi le prvi korak k zavrnitvi vseh preostalih kazenskih postopkov proti njemu. "Združimo se, da bi končali z vsakršnim oboroževanjem našega pravosodnega sistema in naredili Ameriko spet veliko!" je zapisal.

Odločitev o zavrnitvi primera predstavlja veliko zmago za Trumpa in razočaranje za kampanjo predsednika Bidna.

13.45 Biden po poskusu atentata na Trumpa spremenil politično kampanjo

Ameriški predsednik Joe Biden je po sobotnem poskusu atentata na Donalda Trumpa v hipu spremenil politično kampanjo, ugotavljajo analitiki portala CNN. Pred sobotnim incidentom je bilo pričakovati, da bo Bidna več demokratov pozvalo, naj izstopi iz predsedniške tekme, a se je od takrat marsikaj spremenilo. Po poskusu atentata se je politika vsaj za trenutek večinoma ustavila. Bidnova ekipa je namreč v hipu prekinila televizijske oglase in politične komunikacije ter preložila njegovo potovanje v Teksas, kjer se je nameraval udeležiti zbiranja sredstev. Nagovoril je tudi narod in pozval k znižanju politične temperature.

Hkrati so se v njegovi lastni stranki ustavili tudi pozivi, naj opusti kampanjo za letošnje predsedniške volitve. Po njegovem soočenju s Trumpom minuli mesec, ki se ni izteklo najbolje, je bilo pozivov znotraj stranke vedno več. Njegovi zavezniki zdaj upajo, da bo poskus atentata na Trumpa zadušil demokratska nesoglasja, saj se zavedajo, kako pomembno je delovati enotno. 

13.04 Splet preplavile teorije zarote

Kmalu po tem, ko je bil Donald Trump ustreljen, so po spletnih omrežjih zaokrožile različne teorije zarote oziroma lažne novice. Več o tem si lahko preberete v spodnjem članku. 

Donald Trump atentat
Novice Takoj, ko je bila izstreljena krogla, so splet preplavile teorije zarote

9.00 Trumpova nadrealistična izkušnja

Donald Trump je prispel na strankarsko konvencijo v Milwaukee, kjer ga bodo uradno potrdili za predsedniškega kandidata. V pogovoru z mediji na poti na konvencijo je sobotni incident opisal kot zelo nadrealistično izkušnjo. "Želel sem govoriti še naprej, a so me ustrelili," je dejal z nasmeškom.

Trump je s povitim desnim ušesom za konservativna medija Washington Examiner in New York Post povedal še, da bi pravzaprav "moral biti mrtev", a je ravno v pravem času premaknil glavo in se s tem izognil smrti. "Po sreči ali po božji volji, mnogi pravijo, da sem po božji volji še vedno tukaj." Pohvalil je tajno službo, ki ga je zaščitila, in "s strelom ravno med oči" pokončala napadalca.

Namesto kritike "obupne administracije" Bidna poziv k enotnosti

Zaradi poskusa atentata je zavrgel govor, ki ga je pripravil za prihajajočo konvencijo. Kot je dejal, je imel pripravljeno ostro kritiko na račun "obupne administracije" predsednika Joeja Bidna, a bo namesto tega govoril na način, da "poenoti državo". "Ne vem, ali je to mogoče. Ljudje so zelo razdeljeni," je dejal republikanski kandidat, ki še vedno ne priznava poraza proti Bidnu z volitev leta 2020.

Bivši predsednik upa, da mu bo odmevni incident pomagal do vrnitve v Belo hišo, v nedeljo popoldne je tako svojim podpornikom že poslal sporočilo s prošnjo za nakazila za svojo predsedniško kampanjo, ki vsebuje fotografijo ponesrečenega atentata.

7.00 Sošolci atentatorja: V šolo je prihajal v lovskih oblačilih

Leta 2021 naj bi Crooks iz kraja Bethel v Pensilvaniji nakazal 15 dolarjev politični organizaciji, ki je podpirala predsednika Joeja Bidna, sicer pa je bil registriran kot republikanski volivec. Policija nima nobenih podatkov o morebitni kriminalni preteklosti mladeniča, ki je delal v domu za ostarele, kjer z njim nikoli niso imeli težav, poroča ABC.

Na Trumpa je streljal s polavtomatsko puško, kakršne se pogosto uporabljajo v ameriških množičnih strelskih napadih. ABC in druge televizije poročajo, da se je povzpel na streho poslopja, ki je bilo od prizorišča Trumpovega predvolilnega zborovanja v kraju Butler v Pensilvaniji oddaljeno le okrog 150 metrov.

Crooks je Trumpa ranil v desno uho, njegovi drugi streli pa so ubili 50-letnega gasilca in huje ranili še dva moška. | Foto: Guliverimage Crooks je Trumpa ranil v desno uho, njegovi drugi streli pa so ubili 50-letnega gasilca in huje ranili še dva moška. Foto: Guliverimage

Očetu ni nič jasno

Puško naj bi vzel 53-letnemu očetu z istim imenom. Matthew Crooks je za CNN na kratko dejal, da mu ni jasno, kaj se dogaja, in ne bo komentiral ničesar, dokler ga ne zasliši policija. Ta pa je strelca identificirala na podlagi analize DNK, ker pri sebi ni imel nobenega dokumenta, poroča New York Post.

V šolo je prihajal v lovskih oblačilih

Lokalna televizija iz Pensilvanije KDKA navaja izjave nekdanjih sošolcev, ki pravijo, da je bil Crooks v času šolanja pogosto žrtev nasilništva. New York Post navaja besede neimenovanega nekdanjega sošolca, ki je dejal, da so mislili, da je tipičen republikanec, saj je prihajal v šolo oblečen v lovska oblačila in je rad razlagal o orožju.

Nekdanja sošolka Sarah D'Angelo je za Wall Street Journal povedala, da ni nikoli govoril, da bi sovražil Trumpa. Veljal je za mirnega, prijateljev naj ne bi imel veliko, sicer pa je med odmorom v šoli rad igral videoigre.

Ni znal zadeti cilja

Televizija ABC med drugim poroča še, da naj bi se pred leti želel pridružiti srednješolski strelski ekipi, a so ga zavrnili, ker naj bi slabo meril. "Tako porazno je ciljal, da smo mu rekli, naj se več ne vrne," je za ABC dejal vodja šolske strelske ekipe iz Bethela Frederick Mach. Policija motiva za napad še ni podala, preiskava pa se nadaljuje.

6.00 Biden poziva k znižanju politične temperature

Ameriški predsednik Joe Biden je v televizijskem nagovoru Američanom, ki so ga neposredno prenašale ameriške televizije, pozval k znižanju politične temperature. "Politika ne sme nikoli biti dobesedno bojišče, niti prostor za pobijanje. Ne glede na to kako močna so naša prepričanja, pa se nikoli ne smemo spustiti v nasilje. Čas je, da ohladimo razmere," je dejal v govoru naciji, ki so ga neposredno prenašale ameriške televizije.

Biden praktično od prevzema položaja v začetku leta 2021 obsoja politično nasilje ali grožnje s političnim nasiljem in tudi po poskusu atentata na Trumpa je doslej večkrat obsodil takšna dejanja. Američanom je položil na dušo, da ne smejo biti taki. "Nekdanji predsednik je bil ustreljen. Ameriški državljan je bil ubit, ko je preprosto uveljavljal svojo svobodo za podporo kandidatu po svoji izbiri. V Ameriki ne smemo in ne moremo iti po tej poti. V zgodovini smo jo že prehodili. Nasilje nikoli ni bilo rešitev."

Širijo se teorije zarote

Preiskava atentata še traja, vmes pa se kot požar širijo teorije zarote. Nekateri republikanci za atentat obtožujejo demokratsko retoriko, ki Trumpa opredeljuje kot nevarnega fašističnega avtokrata, nekateri demokrati pa celo menijo, da si je Trump atentat sam pripravil za boljše volilne obete.

Tajna služba, ki skrbi za varnost predsednikov, nekdanjih predsednikov in predsedniških kandidatov naj bi poslopje pred zborovanjem identificirala kot morebitno grožnjo, vendar pa naj bi imela pristojnost za zavarovanje objekta lokalna policija, poroča NBC.  

5.45 Gasilec pred smrtjo rešil družino

V poskusu atentata na Trumpa je bil ubit gasilec Corey Comperatore. Nesebično se je vrgel na ženo in hčerko in bil pri tem zadet v glavo. Sožalje družini je izrazil tudi predsednik ZDA Joe Biden, ki ga je opisal kot očeta, ki je ščitil svojo družino.

Crooks je streljal s strehe objekta izven zavarovanega območja Trumpovega političnega zborovanja. BBC je poročal, da je eden od Trumpovih podpornikov obvestil policiste, da je na strehi moški s puško, tiskovna agencija AP pa je poročala, da je policist potem splezal na streho in se soočil s strelcem.

Potem ko je Crooks vanj naperil puško, naj bi se policist umaknil. Crooks je potem takoj nameril proti Trumpu in sprožil strele, nakar so ga skoraj takoj zadele krogle pripadnikov tajne službe in ga ubile, poroča CNN.

4.00 Republikanska konvencija v senci atentata 

Ameriški republikanci bodo po sobotnem poskusu atentata na predsedniškega kandidata Donalda Trumpa začeli nacionalno konvencijo v Milwaukeeju. 78-letnega Trumpa bodo v četrtek že tretjič od leta 2016 potrdili za predsedniškega kandidata.

Na konvenciji, ki bo potekala pod znanim, čeprav malce spremenjenim Trumpovim političnim geslom Naredimo Ameriko (znova) spet veliko, se bo zbralo 2429 delegatov iz ameriških zveznih držav in ozemelj. Dogajanje bo spremljalo več tisoč novinarjev, predstavnikov različnih organizacij in konservativnih političnih gostov iz različnih držav sveta.

Trump je v nedeljo po napadu pozval Američane, naj ostanejo enotni in naj ne dopustijo, da zmaga zlo.

Prvi dan konvencije bodo sicer glede na napovedi potrdili tudi platformo, ki jo je na le 16 straneh pripravil nacionalni odbor stranke, potem ko leta 2020 republikanci na konvenciji platforme sploh niso imeli. Na Trumpovo zahtevo platforma ne omenja prepovedi splava, kar je bila sicer stalnica republikanskih platform v zadnjih desetletjih.

qanon shaman
Novice Analitika o atentatu na Trumpa: "Tudi ta atentat bo še kako dobro uporabil v svojih javnih nastopih"
Trump priča
Novice Priča napada: Sprva smo mislili, da je ognjemet #video
Trump
Novice Trump nekaj ur po napadu: Nemudoma sem vedel, da je nekaj narobe ... #video