Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 8. 2013,
11.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 1. 8. 2013, 11.40

8 let

Strauss-Kahn za svetovanje Srbiji zahteva "veliko denarja"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Podpredsednik srbske vlade je potrdil, da se je z nekdanjim prvim možem Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Dominiqueom Strauss-Kahnom pogovarjal o njegovem morebitnem sodelovanju s srbsko vlado.

"Zelo na kratko sva se pogovarjala o možnosti sodelovanja," je Aleksandar Vučić dejal zasebni televiziji B92. Nekdanji generalni direktor IMF-a "seveda ne bo minister", lahko pa bi bil svetovalec, ki bi vladi pomagal glede javnega dolga in reševanja drugih gospodarskih vprašanj, je dodal.

Vučić je poudaril, da v okviru rekonstrukcije vlade "razmišlja in se pogovarja" tudi z drugimi tujci, saj si v vladi želijo najboljše ljudi.

Strauss Kahna odnesli spolni škandali Francoska tiskovna agencija AFP je že pred tem iz srbskega vladnega vira izvedela, da je Beograd pred rekonstrukcijo vlade vzpostavil stik s Strauss-Kahnom. Vir blizu Strauss-Kahna je to takrat zanikal. "Vzpostavili smo le prvi stik," je dejal in dodal, da je nekdanji šef IMF-a zahteval "veliko denarja".

Zdaj 64-letni Strauss-Kahn je po letih vodenja IMF-a odstopil, potem ko je bil leta 2011 obtožen zaradi spolnega napada na sobarico v newyorškem hotelu Sofitel. S tožnico je pozneje dosegel zunajsodni dogovor.

Nove pravne težave za Strauss-Kahna Francoski preiskovalni sodnik je pretekli teden sporočil, da bodo Strauss-Kahnu v Franciji s še drugimi 12 osebami sodili zaradi domnevnega zvodništva v mreži prostitucije. Preiskovalni sodnik je tako razveljavil odločitev tožilstva, ki je lani umaknilo obtožnico v zvezi s tem proti Strauss-Kahnu.

Vučić je glede moralne kredibilnosti Strauss-Kahna dejal le, da je to problem, s katerim se bodo ukvarjale druge države in ne Srbija.

Rošade v srbski vladi Srbska vlada je po dobrem letu dni na oblasti napovedala preoblikovanje vlade, ki bi ji omogočilo osredotočenje na pristopna pogajanja z Evropsko unijo in gospodarsko rast. S tem ciljem je premier Ivica Dačić sporočil, da je s položaja ministra za finance in gospodarstvo odstavil Mladjana Dinkića.

Iz vlade je zato odšla Dinkićeva najmanjša koalicijska partnerka, stranka Združenih regij Srbije (URS). V vladi tako ostajajo Dačićevi socialisti in Vučićeva Srbska napredna stranka.

Ne spreglejte