Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 11. 2013,
22.09

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Detroit

Četrtek, 14. 11. 2013, 22.09

2 leti, 11 mesecev

Štiri mesece po bankrotu Detroit na prelomnici

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Mesto se pobira, pravijo eni, drugi pa, da je to dokončen propad, zdaj gre menda samo še za razslojevanje.

Prejšnji teden so pred ameriške novinarje stopili najpomembnejši možje ameriške zvezne države Michigan in propadlega mesta Detroit, guverner Rick Snyder, župan mesta in direktor avtomobilskega velikana Forda Bill Ford, ter dvorani, polni novinarjev, dopovedovali, da se zgodba Detroita razlaga napačno.

"Štiri mesece po bankrotu se mesto pobira, nezaposlenost v državi se niža, število prebivalcev raste, največja podjetja spet ustvarjajo dobičke, v Fordu podvojujemo naložbe, zgodbo je res treba pogledati drugače," so govorili medijem.

Odločitev Ta teden ameriško sodišče odloča, ali lahko Detroit tudi uradno razglasi bankrot. Ne gre samo za formalnost. Od te odločitve je odvisna predvsem usoda kakih 300 tisoč javnih uslužbencev mesta. "Pojma nimamo, kaj bo z našimi pokojninami in zdravstvenimi zavarovanji," pravijo upokojeni gasilci. Tako imenovani stečajni upravitelj mesta Kevyn Orr pravi, da mora sodišče razglasiti bankrot mesta, nasprotniki pa: "Nikakor Orr in njegova skupina, nikoli se niso potrudili, da bi našli drugo rešitev."

Praktične posledice odločitve sodišča Allen, ki se je pri svojih 50 letih zaradi nesreče nedavno moral invalidsko upokojiti, prejema zdaj 2.200 evrov pokojnine na mesec, njegova plača je prej znašala 3.500 evrov na mesec. Po predlogu, ki ga ima Orr za 21 tisoč upokojencev mesta, bo Allen dobil 16 centov nadomestila na vsak dolar, kar pomeni, da bi po tem, ko bi sodišče tudi uradno razglasilo bankrot Detroita, Allen dobil le kakih 360 evrov pokojnine na mesec. Zdravstveno zavarovanje? Mesto mu ponuja 150 evrov na mesec, da si sam najde svoje zavarovanje.

"Včasih se moram odločiti, ali bom vzel zdravila ali kupil hrano" Tako pravi 68-letni upokojenec, "Vse življenje so mi od plače jemali za vse različne varčevalne sheme, zdaj pa moram, ko poravnam račune za zdravila, živeti z 200 evri na mesec, ali so to ameriške sanje?" se sprašuje upokojenec. Kaj se bo zgodilo, če sodišče razglasi bankrot, si sploh ne upa pomisliti. "To je nelegalno," nemočno pravi Vedine Day, vodja sindikata mestnih gasilcev. "Obstajajo zvezni zakoni, to mora biti nelegalno."

Zdaj več ne gre za tekmovanje, zdaj gre za pripadnost razredu Javni uslužbenci za propad krivijo guvernerja države Billa Snyderja, ki je dolga leta razvijal mesto kot visokotehnološko in odobraval milijardna posojila podjetjem, ki so obljubljala razvoj, zdaj pa je podprl Orra in njegov program sanacije.

"Res je, borze so spet v zelenih številkah in ustvarjajo dobiček, mi pa smo vse bolj revni," na nedavno tiskovno konferenco mestnih in zveznih veljakov odgovarjajo ljudje.

Kočna odločitev, kaj se bo torej zgodilo, je v rokah ameriškega zveznega sodnika Stevena Rhodesa. Če bo razglasil bankrot mesta, bo odločil tudi, da lahko stečajni upravitelj Kevyn Orr preprosto na novo napiše pokojninske in zdravstvene police ljudi, sicer bo dopustil, da se na mesto vsuje plaz tožb različnih pogodbenikov, tudi države in sindikatov, ki jim mesto dolguje denar.

Ne spreglejte