Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 2. 2013,
10.18

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Pakistan napad

Natisni članek

Nedelja, 17. 2. 2013, 10.18

8 let, 3 mesece

Število žrtev napada v Pakistanu se je povzpelo nad 80

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Na tržnici v Kveti v Pakistanu je eksplodirala bomba, ki je zahtevala več kot 80 smrtnih žrtev, guverner province pa je krivdo pripisal varnostnim silam, ki niso predvidele napada.

Število žrtev bombnega napada na šiitsko sosesko na jugozahodu Pakistana se je povzpelo na 81, so sporočile oblasti. Več kot tisoč kilogramov eksploziva, skritega v cisterni za vodo, je eksplodiralo na tržnici na obrobju Kvete, pri čemer se je porušilo več stavb. Guverner pokrajine Balučistan Navab Zulfikar Magsi je obveščevalno službo ter agencije za zagotavljanje javnega reda in miru obtožil, da niso bile zmožne preprečiti napada na tržnici.

Preveč prestrašeni in preveč nespametni Po poročanju BBC-ja je dejal, da so bili agentje preveč prestrašeni, da bi poskusili ujeti storilce, ali pa preveč nespametni, da bi se zavedali, s kom imajo opravka. Hkrati je razkril, da je januarja s prevzemom položaja dal varnostnim silam proste roke pri ukrepanju proti ekstremističnim skupinam, vendar je to več kot očitno spodletelo. "Njihova naloga je, da predvidijo takšen napad, za to so plačani," je po poročanju BBC-ja povedal Magsi. "Prevladuje kaos, država pa ni učinkovita," je še dejal in napovedal odškodnino 750 evrov za vsako družino umrlega.

Število smrtnih žrtev se lahko še povzpne Predstavnik policije v Kveti, glavnem mestu nemirne pokrajine Balučistan, je sporočil, da se je število žrtev povečalo, saj so reševalci našli več trupel v ruševinah, nekaj žrtev pa je zaradi ran umrlo v bolnišnicah. Oblasti se bojijo, da se bo število žrtev še povečalo, saj jih je nekaj med 180 ranjenimi v kritičnem stanju.

Odgovornost za napad je prevzela skrajna sunitska skupina Laškar-i-Džangvi. Prepovedana skupina se je na šiitsko skupnost v Kveti spravila že pretekli mesec, ko je bilo v dveh napadih ubitih 92 ljudi.

V Kveti napovedana stavka Predstavniki šiitov so vlado obtožili, da ne naredi dovolj, da bi jih zaščitila pred napadi "teroristov". Lokalna Hazarska demokratska stranka je napovedala stavko v spomin na žrtve napada. Predsednik stranke Azizulah Hazara je dal lokalni vladi 48 ur časa, da najde storilce, ali pa bodo priča hudim protestom.

Oglasil se je celo pakistanski predsednik Asif Ali Zardari, ki je zahteval, da guverner Magsi stori vse potrebno za večjo varnost članov šiitske skupnosti.

Ne spreglejte