SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Stabilna stopnja brezposelnosti

3

termometer

Stopnja brezposelnosti v območju evra je avgusta ostala pri rekordni vrednosti 10,1 odstotka, medtem ko je v celotni EU še naprej 9,6-odstotna.

V Sloveniji je bila brezposelnost 7,3-odstotna, kar je 0,1 odstotne točke več kot julija. Eurostat je ob tem popravil julijske podatke za stopnjo brezposelnosti v območju evra ter jo zvišal za 0,1 odstotne točke na 10,1 odstotka. V celotni uniji je medtem ta ostala nespremenjena. Eurostat je občutno zvišal tudi podatek o julijski brezposelnosti v Sloveniji, ki ni bila 6,8- temveč 7,2-odstotna.

Brezposelnih 23 milijonov ljudi

Avgusta je bilo po ocenah Eurostata v EU brezposelnih nekaj več kot 23 milijonov ljudi, od tega v evrskem območju nekaj manj kot 15,9 milijona. V primerjavi z junijem se je število brezposelnih v uniji zmanjšalo za 68.000, v območju skupne evropske valute pa za 20.000.

Stopnja brezposelnosti v območju evra tako po popravljenih podatkih vztraja pri 10,1 odstotkih od maja, medtem ko EU 9,6-odstotno stopnjo brezposelnosti ohranja že vse od februarja.

Na letni ravni je bila stopnja brezposelnosti v območju evra in v sedemindvajseterici avgusta višja za 0,4 odstotne točke. V tej primerjavi je bilo število brezposelnih v celotni EU avgusta večje za skoraj 0,9 milijona, v območju evra pa za skoraj 0,6 milijona.

Najvišja brezposelnost v Španiji

Med državami članicami, za katere je Eurostat imel podatke, sta najnižjo stopnjo brezposelnosti avgusta zabeležili Avstrija (4,3 odstotka) in Nizozemska (4,5 odstotka v juniju), medtem ko so najvišjo stopnjo brezposelnosti, 20,5-odstotno, v osmem letošnjem mesecu še naprej beležili v Španiji, sledile pa so tri baltske republike Estonija, Latvija in Litva (19,5, 18,6 oz. 18,2 odstotka v drugih četrtletjih).

Na letni ravni so padec stopnje brezposelnosti zabeležili v sedmih državah članicah, v 19 pa so zabeležili povečanje brezposelnosti. V Sloveniji se je stopnja brezposelnosti avgusta na letni ravni povečala za 0,9 odstotne točke na 7,3 odstotka.

Brezposelnost se je najbolj povečala v Estoniji

Padec so na letni ravni zabeležili na Malti (s 7,2 na 6,2 odstotka), v Avstriji (s 5,2 na 4,3 odstotka), v Nemčiji (s 7,6 na 6,8 odstotka), na Švedskem (z 8,8 na 8,2 odstotka), na Češkem (s 7,3 na sedem odstotkov), na Finskem (z 8,6 na 8,5 odstotka) in v Luksemburgu (s 5,1 na pet odstotkov).

Na drugi strani se je brezposelnost najbolj povečala v Estoniji (s 13,5 na 18,6 odstotka v primerjavi med drugima četrtletjema), Litvi (s 13,5 na 18,2 odstotka v drugem četrtletju) in v Bolgariji (s sedem na 10,1 odstotka).

Brezposelnost med mladimi se znižuje

Brezposelnost med moškimi je bila avgusta v območju evra z 9,9 odstotka enaka julijski, na letni ravni pa je bila za 0,4 odstotne točke višja. V celotni uniji pa je ostala glede na julija nespremenjena pri 9,6 odstotka, na letni ravni pa se je povečala za 0,3 odstotne točke.

Brezposelnost med ženskami je avgusta z 10,3 odstotka prav tako ostala na julijski ravni, glede na avgust lani pa je bila za 0,4 odstotne točke višja. V sedemindvajseterici pa je stopnja brezposelnosti med ženskami avgusta znašala 9,6 odstotka, kar je prav tako nespremenjeno glede na julij, a za 0,5 odstotne točke več kot avgusta lani.

Med mladimi do 25 let je bila avgustovska stopnja brezposelnosti pri 19,8 odstotka v območju evra in 20,2 odstotka v celotni uniji. V obeh območjih se brezposelnost med mladimi že drugi mesec zapored znižuje, saj je bila julija 20- oz. 20,3-odstotna.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin