Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 10. 2010,
12.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 1. 10. 2010, 12.29

8 let

Stabilna stopnja brezposelnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Stopnja brezposelnosti v območju evra je avgusta ostala pri rekordni vrednosti 10,1 odstotka, medtem ko je v celotni EU še naprej 9,6-odstotna.

V Sloveniji je bila brezposelnost 7,3-odstotna, kar je 0,1 odstotne točke več kot julija. Eurostat je ob tem popravil julijske podatke za stopnjo brezposelnosti v območju evra ter jo zvišal za 0,1 odstotne točke na 10,1 odstotka. V celotni uniji je medtem ta ostala nespremenjena. Eurostat je občutno zvišal tudi podatek o julijski brezposelnosti v Sloveniji, ki ni bila 6,8- temveč 7,2-odstotna.

Brezposelnih 23 milijonov ljudi

Avgusta je bilo po ocenah Eurostata v EU brezposelnih nekaj več kot 23 milijonov ljudi, od tega v evrskem območju nekaj manj kot 15,9 milijona. V primerjavi z junijem se je število brezposelnih v uniji zmanjšalo za 68.000, v območju skupne evropske valute pa za 20.000.

Stopnja brezposelnosti v območju evra tako po popravljenih podatkih vztraja pri 10,1 odstotkih od maja, medtem ko EU 9,6-odstotno stopnjo brezposelnosti ohranja že vse od februarja.

Na letni ravni je bila stopnja brezposelnosti v območju evra in v sedemindvajseterici avgusta višja za 0,4 odstotne točke. V tej primerjavi je bilo število brezposelnih v celotni EU avgusta večje za skoraj 0,9 milijona, v območju evra pa za skoraj 0,6 milijona.

Najvišja brezposelnost v Španiji

Med državami članicami, za katere je Eurostat imel podatke, sta najnižjo stopnjo brezposelnosti avgusta zabeležili Avstrija (4,3 odstotka) in Nizozemska (4,5 odstotka v juniju), medtem ko so najvišjo stopnjo brezposelnosti, 20,5-odstotno, v osmem letošnjem mesecu še naprej beležili v Španiji, sledile pa so tri baltske republike Estonija, Latvija in Litva (19,5, 18,6 oz. 18,2 odstotka v drugih četrtletjih).

Na letni ravni so padec stopnje brezposelnosti zabeležili v sedmih državah članicah, v 19 pa so zabeležili povečanje brezposelnosti. V Sloveniji se je stopnja brezposelnosti avgusta na letni ravni povečala za 0,9 odstotne točke na 7,3 odstotka.

Brezposelnost se je najbolj povečala v Estoniji

Padec so na letni ravni zabeležili na Malti (s 7,2 na 6,2 odstotka), v Avstriji (s 5,2 na 4,3 odstotka), v Nemčiji (s 7,6 na 6,8 odstotka), na Švedskem (z 8,8 na 8,2 odstotka), na Češkem (s 7,3 na sedem odstotkov), na Finskem (z 8,6 na 8,5 odstotka) in v Luksemburgu (s 5,1 na pet odstotkov).

Na drugi strani se je brezposelnost najbolj povečala v Estoniji (s 13,5 na 18,6 odstotka v primerjavi med drugima četrtletjema), Litvi (s 13,5 na 18,2 odstotka v drugem četrtletju) in v Bolgariji (s sedem na 10,1 odstotka).

Brezposelnost med mladimi se znižuje

Brezposelnost med moškimi je bila avgusta v območju evra z 9,9 odstotka enaka julijski, na letni ravni pa je bila za 0,4 odstotne točke višja. V celotni uniji pa je ostala glede na julija nespremenjena pri 9,6 odstotka, na letni ravni pa se je povečala za 0,3 odstotne točke.

Brezposelnost med ženskami je avgusta z 10,3 odstotka prav tako ostala na julijski ravni, glede na avgust lani pa je bila za 0,4 odstotne točke višja. V sedemindvajseterici pa je stopnja brezposelnosti med ženskami avgusta znašala 9,6 odstotka, kar je prav tako nespremenjeno glede na julij, a za 0,5 odstotne točke več kot avgusta lani.

Med mladimi do 25 let je bila avgustovska stopnja brezposelnosti pri 19,8 odstotka v območju evra in 20,2 odstotka v celotni uniji. V obeh območjih se brezposelnost med mladimi že drugi mesec zapored znižuje, saj je bila julija 20- oz. 20,3-odstotna.

Ne spreglejte