Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 4. 2009,
16.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 1. 4. 2009, 16.28

8 let

Središče Londona so pred vrhom G20 zavzeli protestniki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Osrednje londonsko finančno središče City je dan pred uradnim delom vrhunskega srečanja skupine 20 najrazvitejših in najhitreje rastočih držav (G20) zavzelo več tisoč protestnikov.

Protestnik so vzklikali protiglobalistična gesla in svoj srd zlivali na predstavnike finančne industrije. Prišlo je tudi do spopadov s policijo, ki je priprla osem protestnikov.

Zbralo se je med tri in štiri tisoč protestnikov Po ocenah londonske policije se je na protestih v finančni četrti britanske prestolnice zbralo med tri in štiri tisoč ljudi. Množico je sestavljala mešanica protiglobalistov, anarhistov, okoljevarstvenikov, študentov, sindikalistov in nasprotnikov vojne.

"Dan vseh finančnih norcev" Množica je nosila transparente, vihtela zastave in povzročala hrup s piščalkami. Na transparentih so protestniki, ki so današnji dan poimenovali kot dan vseh finančnih norcev, svoj gnev zlivali predvsem na finančno industrijo. Poleg tega so pozivali tudi k pomoči revnim, boju proti podnebnim spremembam in koncu posredovanja ZDA in zveze Nato v Iraku in Afganistanu.

"Sram naj vas bo!" "Ukradli so naš denar!" Vrstili so se vzkliki kot so "Ukinite denar!" in "Sram naj vas bo!", na transparentih pa je med drugim pisalo "Kapitalizem ne deluje!", "Ukradli so naš denar!", "Kapitalizem mi je vzel nedolžnost!" in "Ali lahko strmoglavimo vlado? Da, lahko!", s čimer so parafrazirali slogan iz volilne kampanje ameriškega predsednika Baracka Obame.

Nekateri izrazi ogorčenja so bili po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še posebej ostri. Protestniki so pred stavbo Britanske centralne banke tako vzklikali: "Postavite grmado, postavite grmado! Postavite bančnike nanjo, postavite Gordona Browna v sredino in nato zažgite to sodrgo!".

Nekaj protestnikov se je spopadlo s policijo Medtem ko je večina protestnikov svoje nezadovoljstvo z ravnanjem finančnega sektorja, ki je po prepričanju večine glavni krivec za trenutno globoko svetovno finančno in gospodarsko krizo, izražala na miren način z glasbo in pravo ulično zabavo, pa se je nekaj protestnikov spopadlo s policijo.

Na policijo so metali jajca, sadje in vrečke z barvami Skupina demonstrantov, med njimi so bili nekateri maskirani, je napadla policijo s palicami, proti njim pa so metali jajca, sadje in vrečke z barvami. Policija se je poskušala braniti, uporabila je tudi pendreke.

Policija je uspela preprečiti vdor v britansko centralno banko Nekaj protestnikov je želelo vdreti v poslopje britanske centralne banke, med njimi je nekdo oblečen v velikonočnega zajca želel odskakljati mimo policijskega kordona proti stavbi osrednje britanske monetarne institucije. Policija je vdor uspela preprečiti, o resnejših poškodbah pa ni bilo poročil. Policija je priprla osem protestnikov, ki so bili oblečeni v policiste.

Medtem ko nekateri uslužbenci finančnih institucij niso želeli priti v službo ali pa so se odločili, da se bodo odpovedali oblekam in na delo prišli oblečeni bolj športno, so drugi dogajanje spremljali z oken in se iz protestnikov celo norčevali ter jim mahali z bankovci za deset funtov.

Takšno početje se jim je kmalu maščevalo, saj je skupina nasilnih protestnikov celo razbila okna poslopja banke Royal Bank of Scotland, ki je po reševalni kapitalski injekciji britanske vlade v začasni državni lasti, in celo vdrla v poslopje. Posebne enote policije so morale posredovati in protestnike odstraniti iz stavbe, demonstranti pa so jih obmetavali s steklenicami, pločevinkami in čevlji.

Protivojni protestniki so medtem svoje nestrinjanje z ameriško prisotnostjo v Iraku in operacijo Združenih držav in zveze Nato v Afganistanu izražali pred ameriškim veleposlaništvom.

Policija že pred vrhom G20 doživlja varnostno nočno moro Londonski vrh je prava varnostna nočna mora za britansko policijo, ki že danes s težavo obvladuje razmere. Za operacijo Glencoe, kot se imenuje načrt za varnost voditeljev G20, ki se že zbirajo v britanski prestolnici, je angažiranih okoli 5000 policistov in predvidenih 84.000 policijskih delovnih ur, samo zagotavljanje varnosti pa bo oblasti stalo blizu deset milijonov funtov.

Središče Londona je trdnjava Zvišana je tudi raven teroristične nevarnosti, ki je visoka, kar pomeni, da je terorističen napad zelo verjeten. Britanski mediji so središče Londona zaradi stroge varnosti že razglasili za trdnjavo.

Ne spreglejte