Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 12. 2011,
11.21

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 20. 12. 2011, 11.21

8 let, 5 mesecev

Šprajc zaradi Vukovarja obračunal s programskim svetom HRT (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zoran Šprajc je sredi Dnevnika obračunal s programskim svetom, ki se je znesel nad uredniško in novinarsko ekipo, ki se je ob 20. obletnici padca Vukovarja, prvič kritično lotila te občutljive teme.

Voditelj Zoran Šprajc je sredi Dnevnika obračunal s programskim svetom, ki se je znesel nad uredniško in novinarsko ekipo, ki se je ob 20. obletnici padca Vukovarja prvič kritično lotila te občutljive teme.

Kot je poudaril Šprajc, urednik in voditelj Dnevnika na HTV, so "sporni" prispevek o okoliščinah padca Vukovarja objavili na dan obletnice padca mesta heroja, saj je logično, da se s takšno tematiko ukvarjajo na dan obletnice. "Ali bi bilo morda bolje, da bi ga objavili na dan žena, praznik dela ali ob novem letu?" se je vprašal ironično in dodal, da je očitno, da je novinarska logika drugačna, kot je logika članov programskega sveta.

Ali bi hrvaški politični vrh s Tuđmanom na čelu lahko rešil Vukovar ali z evakuacijo preprečil pokol? V novinarskem prispevku Hrvoja Zovka se končno zastavlja vprašanje, ali bi lahko takratni hrvaški politični vrh s predsednikom Franjom Tuđmanom na čelu rešil mesto ali z evakuacijo preprečil pokol, ki je sledil zavzetju mesta. Spomnimo, po okupaciji Vukovarja so srbske sile zagrešile enega najhujših množičnih zločinov med vojno na Hrvaškem. Umorile so več kot 260 ljudi, večinoma hrvaških ranjencev in bolnikov iz vukovarske bolnišnice.

Tuđman v prispevku zavrača evakuacijo in odklanja celo evakuacijo otrok Kot je še pojasnil Šprajc, so v Zovkovem prispevku uporabili posnetke pogovora med takratnim hrvaškim predsednikom Tuđmanom in poveljnikom vukovarske obrambe Milom Dedakovićem - Jastrebom, ki so bili na HTV objavljeni že pred šestimi leti, a takrat niti približno niso doživeli tako burnih odzivov. Tuđman v prispevku namreč zavrača evakuacijo in odklanja celo evakuacijo otrok. V prispevku so objavili tudi obtožnico Siniše Glavaševića, novinarja Hrvaškega radia Vukovar, ki je za usodo mesta obtožil hrvaške voditelje in jim očital, da ravnajo enako kot srbski agresor.

Programski svet: Prispevek je tendenciozen, zlonameren in zmontiran v tujini Večina članov programskega sveta HRT je na seji, ki je potekala 6. decembra, ocenila, da je predvajani prispevek tendenciozen, zlonameren in zmontiran v tujini – nekateri so namigovali, da so prispevek pripravile tuje obveščevalne službe –, zato so zahtevali posebno preiskavo dogodka.

Šprajc: Je svetnikom stvar ušla izpod nadzora? Šprajc je v odzivu na mnenje programskega sveta v Dnevniku odločno zanikal tendencioznost sklepov v prispevku in svetnikom pojasnil, da se za prispevke uredniki in novinarji dogovarjajo dnevno, ter cinično dodal: "Razen če se niso svetniki navadili, da se sami dogovarjajo za prispevke, pa jim je stvar ušla izpod nadzora."

Šprajc je okrcal tudi enega največjih kritikov prispevka, svetnika Josipa Jovića, ki ga naslavlja z "vrhunskim profesionalcem" in opominja, da je prav on pred leti pripravil izmišljen intervju z vojnim zločincem, kar pa "očitno je v skladu z nacionalnimi interesi".

Pohvale tudi na socialnih omrežjih Priljubljeni voditelj je z omenjenim nastopom najbrž opravil enega boljših nastopov v svoji novinarski karieri, številnih pohval pa je bil deležen tudi na socialnih omrežjih. Tako je jemumifiedhotBlavor_69 na Twitterju zapisal, da je Šprajc sinonim za novinarstvo, medtem ko naj se preostali "novinarji" ukvarjajo z bakterijami v hrani in glasnostjo našega dihanja. NikolaStolnik Šprajca označuje za legendo, DraganBagić pa ga označuje kot dober primer, "da je lažje imeti 'jajca', kadar svoj status dosežeš z delom in vrlinami, ne pa zahvaljujoč tujim uslugam".

Slavko, si upaš? Po pisanju časnika Delo se pokončnost urednikov in novinarjev na javni RTV od zdaj meri po potezi Zorana Šprajca. "Se lahko čudež ponovi tudi na RTV Slovenija?" se sprašujejo v rubriki PA ŠE TO in obenem vržejo rokavico Slavku Bobovniku, voditelju Odmevov in prejemniku gonga popularnosti za voditelja informativnega programa. Slavko, si upaš? Sploh kdo?

Ne spreglejte