Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 3. 2013,
9.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 1. 3. 2013, 9.07

8 let

Spor o hekerskih napadih med ZDA in Kitajsko se poglablja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Odnosi med ZDA in Kitajsko so oslabljeni, deloma tudi zaradi obtožb o hekerskih napadih. Najprej so ZDA tega obtožile Kitajsko, ta pa je obtožbe zanikala in se predstavila kot žrtev.

Potem ko so ZDA razkrile, da so kitajski hekerji, ki so uporabljali tehnike kitajske vojske, vdirali na ameriške spletne strani, je kitajsko obrambno ministrstvo sporočilo, da so ameriški hekerji vdrli na njihovo spletno stran in še neko drugo stran kitajske vojske.

Samo lani 62,9 odstotka vseh napadov iz ZDA Kitajsko obrambno ministrstvo je po poročanju BBC-ja sporočilo, da sta bili kitajski strani lani tarča 144 tisoč hekerskih napadov, dve tretjini od teh pa sta prišli iz ZDA. "Spletni strani obrambnega ministrstva in kitajske vojske sta tarči hekerskih napadov, vse odkar sta bili ustanovljeni," je povedal obrambni minister Geng Yansheng, ki je še razkril, da je lani kar 62,9 odstotka teh napadov prišlo iz ZDA.

Povedal je še, da ZDA načrtujejo povečanje zaščite pred kibernetskimi vojnami, pri tem pa ne bodo spodbudile mednarodnega sodelovanja. "Upamo, da bodo ZDA to pojasnile," je povedal Geng Yansheng.

Ameriško podjetje je pretekli mesec za vdore obtožilo kitajsko tajno vojaško enoto Obtoževanja o hekerskih napadih ene in druge države so že močno načela odnose med obema državama. Pretekli mesec je namreč ameriško podjetje Mandiant, ki se ukvarja z zaščito pred hekerskimi napadi, sporočilo, da za napadi na ameriške spletne strani stoji kitajska tajna vojaška enota. Predstavniki Mandianta so prepričani, da je ta kitajska tajna vojaška enota sistematično ukradla na stotine terabajtov podatkov od najmanj 141 organizacij po vsem svetu.

Bela hiša je sicer že sporočila, da se je o težavi vdiranja na spletne strani pogovorila z visokimi predstavniki kitajske vlade, vendar je Kitajska zanikala, da bi stala za kakršnimikoli napadi, za katere jih podjetje Mandiant obtožuje. Pri tem je poudarila, da je tudi sama tarča hekerjev. ZDA se še niso odzvale na zadnje obtožbe Kitajske, da naj bi ameriški hekerji vdirali na njihove spletne strani.

Tudi druge vlade in podjetja so Kitajsko že obtožili vdiranja BBC še poroča, da je Kitajska tokrat prvič razkrila takšne podrobnosti o domnevnih ameriških napadih na svoje sisteme. Vendar pa zagotovo Kitajska ni prvič obtožena hekerstva, obtožile so jo namreč številne vlade, tuja podjetja in organizacije, ki trdijo, da je odgovorna za vohunjenje. Eden takšnih primerov je tudi New York Times, ki je januarja sporočil, da je Kitajska odgovorna za vdor v njegov sistem.

Ne spreglejte