Petek,
26. 7. 2024,
9.22

Osveženo pred

11 ur, 51 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 5,19
globoko morje morje kisik

Natisni članek

Petek, 26. 7. 2024, 9.22

11 ur, 51 minut

Spektakularno odkritje v globokem morju: "Mislil sem, da so senzorji pokvarjeni"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 5,19
Podvodni svet | Znanstveniki so odkrili, da tudi v globokem morju brez svetlobe nastaja kisik. | Foto Guliverimage

Znanstveniki so odkrili, da tudi v globokem morju brez svetlobe nastaja kisik.

Foto: Guliverimage

Presenetljivo odkritje: tudi v globokem morju brez svetlobe nastaja kisik, in sicer na povsem nepričakovan način. Najdba pod vprašaj postavlja običajne predpostavke o virih kisika na našem planetu in je pomembna tudi za energetski prehod.

Mednarodna raziskovalna skupina je dokazala, da lahko kovinski minerali na morskem dnu proizvajajo kisik. To odkritje bi lahko ovrglo dosedanjo domnevo, da je prvi kisik na Zemlji nastal izključno s fotosintezo, piše nemški medij Focus.

Kisik tudi v globokem morju, kjer ni svetlobe

Andrew Sweetman iz škotskega združenja za pomorsko znanost pojasnjuje: "Mislil sem, da so senzorji pokvarjeni. Zdaj vemo, da se kisik proizvaja v globokem morju, kjer ni svetlobe. Verjamem, da moramo ponovno premisliti, kje se je aerobno življenje (aerobni organizem je vsak organizem, ki lahko preživi le v okolju, kjer je prisoten kisik, op. p.) morda začelo."

Litij
Novice Novo zlato: bo ta dragocena kovina Balkanu prinesla bogastvo?

Raziskava območja Clarion-Clipperton, podmorske prelomnice v Tihem oceanu, je vodila do velikega odkritja. Povečane koncentracije kisika so bile opazne v nekaterih delih oceana, kamor prodre malo ali nič svetlobe.

Manganovi gomolji pomembni za ustvarjanje kisika

Sweetman in njegova ekipa sta stopila v stik s kemikom Franzom Geigerjem, ki je odkril, da lahko rjaveča kovina v kombinaciji s slano vodo proizvaja elektriko. V laboratoriju je ekipa lahko dokazala, da manganovi gomolji ustvarjajo dovolj energije za sprožitev elektrolize morske vode, ki ustvarja kisik.

Zemljevid Tihega oceana, na katerem je označeno območje Clarion-Clipperton, kjer je mednarodna raziskava naletela na presenetljivo odkritje. | Foto: Guliverimage Zemljevid Tihega oceana, na katerem je označeno območje Clarion-Clipperton, kjer je mednarodna raziskava naletela na presenetljivo odkritje. Foto: Guliverimage

Profesor Nick Owens, ki je spremljal projekt, pravi: "Dejstvo, da obstajajo drugi viri kisika poleg fotosintetskih organizmov, ima posledice, ki so zelo daljnosežne."

Zdaj bi lahko bile ogrožene živali na dnu morja

Hkrati pa odkritje odpira tudi vprašanja za energetski prehod. Manganovi gomolji vsebujejo redke vire, ki naj bi jih v prihodnosti dejansko izkoriščali z globokomorskim rudarjenjem. Toda rudarjenje gomoljev bi lahko povzročilo večjo škodo globokomorskemu okolju, kot se je prej mislilo, še piše Focus.

Optimizem
Novice Odkritja znanstvenikov: to je slaba novica za optimiste
Zdravniški pregled
Novice Znanstveniki svetujejo: Vsak, ki je imel kdaj covid-19, naj gre na pregled oči
Vodik
Novice Je to novi vir energije, ki bo rešil podnebno krizo?
luna
Novice V kitajskih vzorcih z Lune potrdili prisotnost vode