SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Somalijskim piratom preprečili napad na luksuzno križarko

4

termometer

Mednarodne koalicijske sile, ki se z ladjevjem ob somalijski obali borijo proti napadom piratov, so minuli konec tedna pred pirati v Adenskem zalivu obvarovale luksuzno križarko.

Tiskovni predstavnik danskih pomorskih sil Jesper Lynge je novico o križarki potrdil, vendar ni želel navesti imena ladje. Po navedbah danskih medijev naj bi šlo za križarko Nautica, ki naj bi na krovu prevažala 400 potnikov skupaj z 200 člani posadke.

Pirate so pregnali s pomočjo francoskih helikopterjev "Taktično poveljstvo danske mornarice je v nedeljo vodilo vojaško operacijo in v Adenski zaliv poslalo ladjevje iz protipiratske koalicije, s čimer je zavarovalo civilno ladjo in preprečilo napad piratov," je povedal Lynge. Dansko poveljstvo je o dogodku najprej obvestilo francosko vojno ladjo, posadka te pa je na kraj dogajanja poslala helikopter, s pomočjo katerega so pregnali pirate.

"Ostali bomo odprti za pogajanja" Sicer pa so pirati potrdili, da so se pripravljeni pogajati o izpustitvi savdskega tankerja Sirius Star, ki so ga v Adenskem zalivu zajeli 15. novembra. Vodja skupine piratov, ki je tanker ugrabila, Mohamed Said, je v telefonskem pogovoru opozoril lastnike tankerja pred morebitnimi poskusi, da v primer vpletejo vlado. "Ne postavljamo nobenega ultimata, poleg tega pa bomo ostali odprti za pogajanja," je dejal Said in dodal, da morajo lastniki tankerja "sodelovati s pravimi ljudmi".

Odkupnino so s 25 milijonov dolarjev znižali na 15 Pirati so tanker zajeli pred dvema tednoma, šlo pa naj bi za popolnoma napolnjen 330-metrski tanker, ki za somalijske pirate predstavlja največji plen doslej. Pirati so sprva za ugrabljeno ladjo zahtevali odkupnino v višini 25 milijonov dolarjev, kasneje pa so zahtevano odkupnino znižali na 15 milijonov. Rok za izplačilo odkupnine se je iztekel v nedeljo, vendar lastnik tankerja, družba Vela International, do določenega datuma s pirati ni dosegel nikakršnega dogovora.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin