Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 12. 2008,
16.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 12. 2008, 16.49

8 let

Somalijskim piratom preprečili napad na luksuzno križarko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mednarodne koalicijske sile, ki se z ladjevjem ob somalijski obali borijo proti napadom piratov, so minuli konec tedna pred pirati v Adenskem zalivu obvarovale luksuzno križarko.

Tiskovni predstavnik danskih pomorskih sil Jesper Lynge je novico o križarki potrdil, vendar ni želel navesti imena ladje. Po navedbah danskih medijev naj bi šlo za križarko Nautica, ki naj bi na krovu prevažala 400 potnikov skupaj z 200 člani posadke.

Pirate so pregnali s pomočjo francoskih helikopterjev "Taktično poveljstvo danske mornarice je v nedeljo vodilo vojaško operacijo in v Adenski zaliv poslalo ladjevje iz protipiratske koalicije, s čimer je zavarovalo civilno ladjo in preprečilo napad piratov," je povedal Lynge. Dansko poveljstvo je o dogodku najprej obvestilo francosko vojno ladjo, posadka te pa je na kraj dogajanja poslala helikopter, s pomočjo katerega so pregnali pirate.

"Ostali bomo odprti za pogajanja" Sicer pa so pirati potrdili, da so se pripravljeni pogajati o izpustitvi savdskega tankerja Sirius Star, ki so ga v Adenskem zalivu zajeli 15. novembra. Vodja skupine piratov, ki je tanker ugrabila, Mohamed Said, je v telefonskem pogovoru opozoril lastnike tankerja pred morebitnimi poskusi, da v primer vpletejo vlado. "Ne postavljamo nobenega ultimata, poleg tega pa bomo ostali odprti za pogajanja," je dejal Said in dodal, da morajo lastniki tankerja "sodelovati s pravimi ljudmi".

Odkupnino so s 25 milijonov dolarjev znižali na 15 Pirati so tanker zajeli pred dvema tednoma, šlo pa naj bi za popolnoma napolnjen 330-metrski tanker, ki za somalijske pirate predstavlja največji plen doslej. Pirati so sprva za ugrabljeno ladjo zahtevali odkupnino v višini 25 milijonov dolarjev, kasneje pa so zahtevano odkupnino znižali na 15 milijonov. Rok za izplačilo odkupnine se je iztekel v nedeljo, vendar lastnik tankerja, družba Vela International, do določenega datuma s pirati ni dosegel nikakršnega dogovora.

Ne spreglejte