Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 6. 2013,
9.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Edward Snowden NSA

Sobota, 22. 6. 2013, 9.20

8 let

Snowden uperil prst še proti britanski obveščevalni službi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Britanska obveščevalna služba (GCHQ) hrani velike količine elektronskih sporočil, izjav na Facebooku, spletne zgodovine in pogovorov, ki jih deli z ameriško agencijo za nacionalno varnost(NSA).

Tako je v pogovoru za britanski Guardian dejal Edward Snowden. Britanska obveščevalna služba je tajno pridobila dostop do omrežja, prek katerega potekajo telefonski pogovori in spletni promet po vsem svetu. Obveščevalna služba je začela tudi z obsežnim procesom spremljanja občutljivih osebnih informacij, ki jih deli z NSA, je razkril Snowden.

"Britanci pri zbiranju in nadziranju podatkov še hujši kot Američani" Britanska obveščevalna služba prek optičnih kablov zbira in hrani podatke za mesec dni nazaj, ki jih potem lahko analizira s pomočjo programa, poimenovanega Tempora. "To ni le ameriška težava. Globoko vpletena je tudi Velika Britanija," je dejal Snowden in poudaril, da so Britanci pri zbiranju in nadziranju podatkov "še hujši" kot Američani.

Program Tempora naj bi izvajali 18 mesecev. Dve ključni veji programa britanske agencije se ukvarjata z nadzorom spleta in globalnih telekomunikacijskih sistemov. Britanska obveščevalna služba naj bi tako samo lani vsak dan obravnavala 600 milijonov telefonskih "dogodkov".

Po Snowdenovih besedah naj bi maja lani podatke nadziralo okoli 300 analitikov v britanski obveščevalni službi in 250 analitikov NSA.

S pomočjo tovrstnega nadzora naj bi britanske oblasti lani aretirale britansko teroristično celico, prijele pa naj bi tudi več oseb, ki so načrtovale teroristična dejanja, in tri osebe, ki so nameravale izvesti napade v Londonu pred poletnimi olimpijskimi igrami leta 2012. V britanski obveščevalni službi so na očitke Snowdna odgovorili le, da zadev ne komentirajo.

Ameriški zvezni tožilci so sicer v petek na zveznem sodišču v Virginiji vložili obtožnico proti 29-letnemu nekdanjemu pogodbenemu analitiku zaradi kraje vladne lastnine, nepooblaščene objave informacij o nacionalni obrambi in namerne objave zaupnih obveščevalnih informacij.

Ameriške oblasti so tudi pozvale Hong Kong, kamor se je Snowden zatekel po izbruhu afere, k njegovi izročitvi.

Ne spreglejte