Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Torek,
10. 12. 2013,
8.35

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nelson Mandela

Torek, 10. 12. 2013, 8.35

7 let, 12 mesecev

Slovo sveta od velikana zgodovine Nelsona Mandele (video)

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"Njegov boj je bil vaš boj, njegovo zmagoslavje vaše zmagoslavje. Vaša svoboda in demokracija sta njegova zapuščina," je na pogrebni slovesnosti za Nelsona Mandelo dejal Barack Obama.

Predsednik ZDA, ki se je na poti do govorniškega odra rokoval s kubanskim kolegom Raulom Castrom, je Mandelo opisal kot "velikana zgodovine" in "zadnjega velikega osvoboditelja 20. stoletja". "Svet se vam zahvaljuje, da ste z nami delili Mandelo," se je zahvalil Obama. Ob velikem navdušenju množice je citiral Mandelove besede, da je svoboda najvišji ideal, za katerega je pripravljen tudi umreti. Poudaril je, da je bil potreben človek kot Mandela, da je osvobodil ne le zapornike, temveč tudi ječarje.

V Johannesburgu se je v deževnem vremenu na stadionu v Sowetu, kjer so študentski protesti leta 1976 zanetili splošni upor proti apartheidu, s petjem južnoafriške himne začela pogrebna slovesnost za borca proti apartheidu Mandelo. Poleg približno 100 svetovnih voditeljev je bilo na slovesnosti več tisoč ljudi (stadion jih sprejme okoli 95 tisoč, a so bili številni sedeži, predvidoma zaradi dežja, prazni), ki so se že ure pred predvidenim začetkom zbirali pred stadionom. Oviti v južnoafriške zastave ali rumeno-zelene šale z napisom "Mandela za večno" so na poti do stadiona plesali in peli.

Bogovi izrekajo dobrodošlico "Njegov dolgi pohod se je končal, naš pa se je šele začel," je na začetku pogrebne slovesnosti za Nelsona Mandelo dejal namestnik predsednika Afriškega nacionalnega kongresa (ANC) Cyril Ramaphosa. "V naši tradiciji dež na pogrebu pomeni, da ti bogovi izrekajo dobrodošlico v nebesih," je še povedal v uvodnem nagovoru, ki so mu sledile molitve več verstev, od judovskega rabina do hindujske molitve in molitve iz Korana.

"Mandela je sovražil sovraštvo, ne ljudi. Pokazal je moč odpuščanja, kar je unikatno darilo," je dejal Ban Ki Mun. Generalni sekretar Združenih narodov je Mandelo opisal kot velikega voditelja, ki je vodil z zgledom. "Dolžnost vsakega od nas je, da ohrani živ spomin na Mandelo v naših srcih in življenjih," je še povedal. Južnoafriška republika je po njegovih besedah izgubila junaka in očeta, svet pa ljubljenega prijatelja in mentorja. Štirje od 18 Mandelovih vnukov so dedka opisali kot veliko drevo, ki je padlo.

Med govorniki so bili tudi brazilska predsednica Dilma Roussef, podpredsednik Kitajske Li Yuanchao in kubanski predsednik Raul Castro. Južnoafriški predsednik Jacob Zuma, ki so ga večkrat izžvižgali, je v zadnjem govoru dejal, da je "vsak od nas imel svoj trenutek z Mandelo, ko se je Mandela dotaknil njegovega življenja. Ponosni smo, da smo živeli v času Nelsona Mandele."

Slovenski predsednik Pahor je na Twitterju zapisal, da je Mandela premočrtno verjel v svobodo, enakopravnost in spravo. "Imel je sanje, zaradi katerih je bil zaprt več kot četrt stoletja. Uresničil jih je, ne da bi se maščeval tistim, ki so mu jih skušali vzeti," je zapisal in dodal, da je Mandela z zvestobo sebi in svojemu narodu ter skupnim idealom po boljši in bolj pravični družbi navdihoval ves svet.

Slovesnost je z benediktinsko molitvijo sklenil Nobelov nagrajenec Desmond Tutu, ki je prosil stadion, naj bo tiho, in utišal nemirno množico.

Tutu Mandelo opisal kot čarodeja Čeprav je bil Mandela v kritičnem stanju že več mesecev, je bila novica o njegovi smrti velik udarec za Južnoafriško republiko. Že pred več kot desetletjem se je umaknil iz javnega življenja, a je za Južnoafričane še naprej predstavljal neizpodbitno moralno avtoriteto. Na predvečer slovesnosti ga je Tutu opisal kot čarodeja, ki je iz države na robu državljanske vojne pričaral enoten narod.

Njegova najstarejša hčerka Makaziwe Mandela je dejala, da je njen 95 let star oče, obkrožen z družino, pred smrtjo preživel čudovit teden. "Otroci so bili tam, vnuki so bili tam, Graca (Mandelova vdova) je bila tam, vedno smo bili v njegovi bližini, in celo v zadnjih trenutkih smo ob njem v četrtek presedeli ves dan," je dejala.

Pokopan bo v rodni vasi Po pogrebni slovesnosti bo Mandela med 11. in 13. decembrom ležal v stavbi v Pretorii, kjer je leta 1994 prisegel kot predsednik države. Pokopali ga bodo v nedeljo v vasi Qunu na jugu države, kjer je odraščal.

Ne spreglejte